QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Prozkoumat Vlčtejn s archeology? I to nabídne Archeologické léto v kraji!

03.07.2022 14:20

Zajímavou příležitost prozkoumat hrad nebo skanzen spolu s výkladem nabízí projekt Archeologické léto. Naučné procházky budou probíhat po celém kraji!

Vlčtejn_ilustračka_NPÚ

Archeologické léto probíhá na území celé České republiky. I v letošním roce se do tohoto projektu zapojili archeologové ze Západočeské univerzity v Plzni a připravili pro zájemce dvě atraktivní lokality na území Plzeňského kraje k prozkoumání.

Vlčtejn je menší hrad s palácem, který se nachází na jižním Plzeňsku. Tento hrad sehrál klíčovou roli za husitských válek i na počátku 2. poloviny 14. století, kdy se stal centrem rožmberských držav v regionu. “Výklad bude zaměřen nejen na stavební podobu hradu, ale také na rozbor majetkoprávní situace v této oblasti na počátku 2. poloviny 14. století,” uvedla Šárka Stará, mluvčí ZČU. Prohlídku zříceniny připravuje Fakulta filozofická ZČU a Archeologický ústav Akademie věd České republiky, Praha.

Prohlídka se bude konat 7. července v 10 hodin.

Archeoskanzen pravěku Plzeň se nachází v Zoologické a botanické zahradě města Plzně. Sestává se z osady starší doby železné, kterou tvoří tři domy. “V osadě se dále nachází hrnčířská pec, dvě ohniště a přístřešek s jílem, doprovázejí ji záhony se starými a tradičními odrůdami rostlin. Návštěvníci mohou objekty a stavby vidět celoročně, ale během Archeologického léta si prohlédnou také jejich interiéry a uvidí ukázky rozmanitých činností a řemesel, to vše s odborným výkladem. Některé činnosti si také vyzkoušejí,” uvedla Šárka Stará. Výklad připravuje Fakulta filozofická ZČU a spolek Oživená (pre)historie.

Prohlídky budou v termínech: 23., 24. července a 20., 21. srpna v 10, 12, 14 a 16 hodin.

V rámci Archeologického léta bude možné prozkoumat s odborníky i další lokality v kraji. Například hrad Věžka nebo hradiště Sedlo u Sušice s Národním památkovým ústavem. Muzeum jižního Plzeňska v Blovicích nabídne archeologické procházky po Blovicích a Šťáhlavech. Na procházku z archeologickým výkladem se můžete vydat i do Rabštejna nad Střelou nebo Přírodní rezervace Krašov, kterou pořádá Muzeum a galerie severního Plzeňska Mariánská Týnice. 

Seznam všech míst naleznete zde.

Z důvodu kapacit je nutné prohlídku zarezervovat zde.

foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24