QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

První mše po rekonstrukci, biskup požehnal opravené katedrále - FOTKY

07.06.2021 6:03

V neděli 6. června celebroval plzeňský biskup Tomáš Holub poprvé mši svatou ve zrekonstruované katedrále sv. Bartoloměje a při této příležitosti požehnal revitalizované chrámové prostory.

19slavnostni-mse-sp
13slavnostni-mse-sp08slavnostni-mse-sp09slavnostni-mse-sp17slavnostni-mse-sp19slavnostni-mse-sp21slavnostni-mse-sp20slavnostni-mse-sp22slavnostni-mse-sp25slavnostni-mse-sp27katedrala-sp_cropped24slavnostni-mse-sp28slavnostni-mse-sp31slavnostni-mse-sp35slavnostni-mse-sp33slavnostni-mse-sp40slavnostni-mse-sp43slavnostni-mse-sp54slavnostni-mse-sp56slavnostni-mse-sp57slavnostni-mse-sp60slavnostni-mse-sp69slavnostni-mse-sp70slavnostni-mse-sp73slavnostni-mse-sp76slavnostni-mse-sp78slavnostni-mse-sp

Slavnostní program k otevření katedrály sv. Bartoloměje je u konce. 2. června se katedrála sv. Bartoloměje otevřela po tříleté rekonstrukci - psali jsme zde. 5. června rozezněl katedrálu koncert s názvem 3 varhaníci a 4000 píšťal a v neděli 6. června biskup Tomáš Holub při bohoslužbě požehnal revitalizovanou katedrálu a zcela novou biskupskou katedru.

V neděli 6. června při slavnostní mši svaté požehnal biskup nejen katedrále, ale také Plzeňské madoně, konkrétně edici replik Plzeňské madony. Tu nechala zhotovit Západočeská galerie.

V sobotu hostila katedrála výjimečný varhanní koncert. Na začátku koncertu požehnal biskup Tomáš Holub katedrální varhany. Na varhany z dílny Emanuela Štěpána Petra zahráli Aleš Nosek (regenschori v katedrále sv. Bartoloměje v Plzni), Franz Josef Stoiber (dómský varhaník v katedrále sv. Petra v Regensburgu) a Josef Kšica (regenschori v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha v Praze).

Diecézní pouť 5. června do katedrály vyvrcholila slavením bohoslužby, které (za účasti plzeňských biskupů Tomáše a Františka) předsedal Mons. Václav Malý. Vzhledem k opatřením proti šíření koronaviru se pouti mohli zúčastnit bohužel pouze zástupci z farností.

Celý slavnostní program začal ve středu 2. června, kdy v podvečer rozezněla interiér nově otevřené katedrály Plzeňská filharmonie s Vysokoškolským uměleckým souborem Univerzity Karlovy.

Před katedrálou proběhla první den otevření také vernisáž výstavy s názvem "Srdce města, srdce diecéze", která mapuje historii i současnost katedrály. Na náměstí Republiky v Plzni bude k vidění až do konce června.

Od pondělí 7. června bude v rámci komentovaných prohlídek zpřístupněno unikátní podkroví katedrály, které vzniklo při rekonstrukci.

foto: Biskupství plzeňské - Soňa Pikrtová

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24