QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Psychoterapeutů pro děti je v kraji málo. Nemocnice otevírá speciální centrum

01.06.2020 14:48

U příležitosti Mezinárodního dne dětí zahajuje 1. června provoz nové Psychoterapeutické centrum pro děti a rodinu v plzeňské fakultní nemocnici.

1

Jedním z důvodů otevření centra je nedostatek psychoterapeutické péče pro děti, rodiče si navíc tuto placenou službu nemohou často dovolit.  "K otevření tohoto centra nás vedly potřeby nemocnice, ale zároveň i aktuální situace ve společnosti. V Plzeňském kraji je bohužel kvalitní psychoterapeutická péče pro děti kapacitně nedostupná a navíc se převážně jedná o placenou službu, kterou si rodiče chronicky nemocných dětí nemohou často dovolit. V našem centru bude hrazena pojišťovnou. Vycházíme z bio-psycho-sociálního modelu onemocnění. To znamená, že dobrý psychický stav může významně pozitivně ovlivnit celkový průběh léčby. A samozřejmě i naopak, nepříznivý psychický stav může somatické potíže významně zhoršovat,“ vysvětluje vedoucí Oddělení klinické psychologie Dana Chmelařová.

Nové centrum v pavilonu 55 v areálu bývalé vojenské nemocnice na Borech poskytuje péči dětem, které byly hospitalizovány ve fakultní nemocnici nebo jsou nadále v ambulantní péči zdejších odborníků.

"Zatím centrum není kapacitně dostupné pro širokou veřejnost. Bylo otevřeno i z toho důvodu, že odborníci, převážně Dětské kliniky, často nenacházeli další dostupnou následnou péči pro malé pacienty v rámci dětské psychologie. Ať to bylo z důvodu traumatu tedy úrazu samotného dítěte nebo člena rodiny nebo v případě vážně nemocných rodičů či v případě psychosomatických potíží dítěte. Kvůli úrazu může dojít i ke zpomalení vývoje, důležité je začít pracovat s dětmi hned, jakmile to poúrazová situace dovolí,“ dodává mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

"Pečujeme o předškolní děti i mladší školní věk, jsme schopni poskytovat péči od nejútlejšího věku, včetně práce s rodiči, baby therapy či theraplay neboli terapie hrou. Dle potřeby poskytujeme i individuální či rodinné terapie, konzultace a výchovné poradenství pro rodiče či psychodiagnostiku. Jsme moc rádi, že v dnešní uspěchané a napjaté době můžeme novou službou napomoci dětem prožít radostnější dětství,“ dodává Dana Chmelařová.

V současnosti je v České republice výrazný nedostatek psychologických odborníků. Výhodu zaměstnání klinických psychologů ve fakultní nemocnici v Plzni shrnuje její ředitel Václav Šimánek: "Fakultní nemocnice Plzeň je jednou z mála nemocnic, která má akreditované pracoviště pro dětskou klinickou psychologii. Psycholog vystuduje filozofickou fakultu a následně si může vybírat své působení například v poradnách či ambulancích v soukromé sféře a o práci v nemocnicích projeví zájem cca 20 % absolventů. V této profesi jsou velké nároky na předatestační přípravu, která trvá pět let, a my zájemcům nabízíme výhodnou kvalifikační dohodu, která financuje mnohé kurzy a další vzdělání.“

FOTO: FN Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24