QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Recepty na výborné polévky pro sychravé podzimní dny

14.10.2020 11:25

Nemáte inspiraci pro vaření? Co si takhle v těchto sychravých podzimních dnech uvařit pořádnou polévku na zahřátí? My vám přinášíme recepty od foodblogerky Andrey Motlíkové.

Jemná bramborová polévka
dýnová curry polévkadynova curryJemná bramborová polévka 1Jemná bramborová polévkaKmínka se ztraceným vejcem a houbamiKmínka se ztraceným vejcem a houbami1Uzená cibulačka se šalvějíUzená cibulačka se šalvějí1Uzená cibulačka se šalvějí2Uzená cibulačka se šalvějí3

Jemná bramborová polévka

Potřebujete uvařit rychlou polévku? Máte doma brambory? Pak hurá na jemnou bramboračku! Je zjemněná smetanou a třeba s chlebem vydá za hlavní chod.

Na přípravu budete potřebovat:
4 velké brambory
1 cibule
80 - 100 g slaniny
100 ml smetany
1,5 l vývaru
kousek másla nebo trochu oleje
2 PL  hladké mouky
1 KL mleté sladké papriky
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
sůl a čerstvě mletý pepř
(medvědí česnek)

Postup přípravy:
Nejprve na kousku másla orestujeme cibulku se slaninou, cibuli ne dohněda, jen zlehka. Zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, zasypeme paprikou, přidáme na kostky nakrájené brambory a zalijeme vývarem.

Důkladně rozmícháme, osolíme, vhodíme koření a vaříme do změknutí brambor. Nakonec vlijeme smetanu a prohřejeme. Dochutíme čerstvě mletým pepřem. Pokud máte medvědí česnek, určitě ho tam nakonec posekejte, ale už nevařte.

 

Dýňová curry polévka

Dýňová polévka patří neodmyslitelně k podzimu. Už jsem jich vyzkoušela spoustu a jako poslední mě chuťově zaujala tato s červenou curry pastou a kokosovým mlékem. Připravovala jsem ji v polévkovači.

dýnová curry polévka

Na přípravu budete potřebovat:
1 dýni hokkaido
1 malý brambor ( nemusí být )
1 cibule
1PL červené curry pasty
200ml kokosového mléka
1/2KL mletého římského kmínu a koriandru
špetka drceného chilli
kousek másla nebo ghí
čerstvý koriandr

Postup přípravy:
1. Pokud budete připravovat polévku v polévkovači, je nutné si cibuli zesklovatět na másle v jiném kastrůlku. K cibuli ke konci restování přidáme rozvonět curry pastu. Vše vložíme do nádoby polévkovače. Přidáme na kostky nakrájenou dýni a brambor, okořeníme, osolíme, zalijeme vývarem nebo vodou a kokosovým mlékem. Přiklopíme a zvolíme program Krémová polévka. Polévkovač se sám postará díky svému mixéru o skvělou konzistenci. Do hotové polévky vmícháme posekaný čerstvý koriandr.

2. Pokud budete vařit bez polévkovače, postup bude stejný, jen s tím rozdílem, že kokosové mléko přilijeme až po rozmixování polévky a necháme ho ještě pár minutek prohřát.

Kmínka se ztraceným vejcem a houbami

Na přípravu budete potřebovat:
1 cibule
1 PL sádla
1 KL drceného kmínu
1 PL hladké mouky
1 l vývaru
hrst sušených hub
ztracená vejce podle počtu strávníků
čerstvá petrželka
sůl 

Kmínka se ztraceným vejcem a houbami
Postup přípravy:
Cibuli nakrájíme na jemno, osmažíme ji na rozpuštěném sádle a přisypeme kmín a houby. Orestujeme a zaprášíme hladkou moukou. Zasmažíme, podlijeme vývarem a osolíme. Vaříme cca 20 minut. Polévku podáváme hodně horkou, do každého talíře vložíme ztracené vejce a posypeme hojně zelenou petrželkou. 

 

Uzená cibulačka se šalvějí

Na přípravu budete potřebovat:
cca 300- 400 g cibule nakrájené na klínky
2 stroužky česneku
pár lístků čerstvé šalvěje
1,5 l uzeného vývaru
(kdo rád cibulačku s bílým vínem, může přidat cca 100 ml)
uzené maso
pepř
sůl
máslo
Uzená cibulačka se šalvějí
Postup:
Na másle orestujeme cibuli skoro do hněda, čím déle ji restujeme, tím je sladší, takže záleží na chuti každého, zda ji má rád sladší či říznější. Pokud cibuli ihned trochu osolíme, bude rychleji hnědá, protože pustí šťávu.
Asi v polovině restování přidáme posekanou šlavěj. Kdo rád v polévce víno, přilije v této fázi víno a nechá ho skoro odpařit. Poté opepříme a zalijeme uzeným vývarem, vaříme zhruba 5 minut, přidáme česnek a pokrájené maso a ještě 5 minut prohřejeme. Dochutíme.

Foto a recepty: Andrea Motlíková

Více receptů najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24