Růžový králík zůstane na Lochotíně. Rozhodli o tom občané v anketě

21.02.2020 19:59

Do ankety o dalším setrvání obřího růžového králíka na plzeňském sídlišti se zapojilo téměř 16 tisíc lidí. Kolik si jich přálo, aby socha zůstala na svém místě? 

FOTO_Pavel Němeček (3)

Výsledky hlasování zveřejnil v pátek 21. února první plzeňský obvod. Z celkových 15,8 hlasů bylo 58 procent pro zachování sochy a 42 procent naopak pro její odstranění.

Smlouva se Západočeskou univerzitou v Plzni o umístění sochy obřího růžového králíka, který požírá lidské tělo na křižovatce Karlovarské a Studentské ulice, skončí 15. července. První městský obvod proto vyhlásil anketu, ve které mohli občané sami rozhodnout o dalším osudu uměleckého díla.

Lidé hlasovali na facebookovém profilu obvodu a také na jeho webových stránkách.

"Názor veřejnosti je pro nás stěžejní. Proto zapojujeme místní občany do rozhodování o budoucnosti obvodu prostřednictvím anket jako je tato, ale i participativních projektů. Díky pravidelným setkáním s veřejností se nám navíc průběžně dostává zpětné vazby a mnohých konstruktivních podnětů,“ uvedla po vyhlášení ankety starostka obvodu Helena Řežábová.

O tom, zda růžový králík zůstane na svém místě, už obyvatelé obvodu hlasovali před dvěma lety. I tehdy rozhodli, že socha se stěhovat nebude.  Do první ankety se zapojilo přes sedm tisíc lidí.

Kontroverzní socha nazvaná Panoptikum je dílem studenta Západočeské univerzity v Plzni Adama Trbuška.

FOTO: Qap.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24