Sameček pandy červené se zabydlel zpátky v zoo! Expozice je zatím zavřená

20.08.2019 13:04

Sameček pandy červené, který byl od 9. srpna na útěku, se už opět zabydlel v plzeňské zoo. Návštěvníkům ale zatím zůstane expozice uzavřená. Dojde i na její úpravy.

nepál 2

Sameček pandy červené Nepál utekl z výběhu v plzeňské zoo 9. srpna, krátce po svých třetích narozeninách, které oslavil 4. srpna. Najít se ho podařilo po víc jak týdnu v pondělí večer (informaci QAP.CZ přinesl zde).

Po tom, co se o víkendu objevily první informace o výskytu uprchlého samečka pandy červené v okolí Radčic, vydala se do terénu řada soukromých pátračů. Nakonec se to jednomu z nich skutečně podařilo. Pan Josef vyrazil se svým psem v pondělí večer na procházku a cíleně zvíře hledal. Ve chvíli, kdy ho uviděl, volal do zoo.

"Odchyt byl poměrně rychlý. Pán, který pandu našel, tak ji zahnal zpátky na strom. Přivolaný veterinář pandu uspal, bohužel zůstala zachycená ve větvích, takže musel přijet pan Makoň (poz. red.: Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů) a hrdinně ji sundal dolů," popisuje s úsměvem zooložka plzeňské zoo Lenka Václavová s tím, že celá akce se odehrála během zhruba hodiny a půl.

Všem se ulevilo. Zvíře je navíc v parádním stavu. "Panda je v super stavu. Kupodivu je v perfektní kondici a váží úplně stejně," dodává Lenka Václavová.

Útěky pand červených z výběhů nejsou mimořádně vzácné. V plzeňské zoo tak dojde v expozici k opatřením. "Upravíme výběh, nejspíš zvýšíme oplocení, aby nemohla lehce přelézt. My ale stále nevíme, kudy utekla. Bylo to při velké bouřce. Nicméně to zabezpečení předěláme," dodává zooložka. "Byli jsme si jistí, že ji najdeme. Máme informace z jiných zoologických zahrad, kde pandy také utekly, že návrat někdy trvá hodně dlouho. Je to bohužel poměrně běžná záležitost, že pandy z výběhu utečou. Umí šplhat a zdolají lecjakou překážku."

Návštěvníkům zatím výběh zůstane uzavřený...

Návštěvníci nicméně zatím pandy červené zblízka pozorvat nemohou. "Pandy nyní potřebují klid, zejména samice, v nejbližší době proto bude expozice pro návštěvníky uzavřena," potvrdil mluvčí zahrady Martin Vobruba.

Nepál se díky útěku stal možná jedním z nejznámějších zvířat plzeňské zoo. Jeho útěk vyvolal mezi lidmi skutečnou senzaci a do pátrání po něm se zapojila řada svědků. "Zoo ještě jednou děkuje všem, kteří jakkoliv pomohli či přispěli s objevením a odchytem pandy červené," uzavírá Martin Vobruba.

FOTO: Zoologická a botanická zahrada města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24