QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Skvosty s vůní benzínu se v Plzni předvedou už potřetí - FOTKY

16.05.2019 17:08

Přehlídka unikátních historických i současných aut se opět představí v Plzni. Třetí ročník "Skvostů s vůní benzínu" už se chystá. Vstupenky jsou v prodeji.

foto-qap-cz (2)
foto-qap-cz (2)foto-qap-cz (5)foto-qap-cz (3)foto-qap-cz (7)foto-qap-cz (6)foto-qap-cz (10)foto-qap-cz (8)foto-qap-cz (11)foto-qap-cz (13)foto-qap-cz (16)foto-qap-cz (15)foto-qap-cz (19)foto-qap-cz (20)foto-qap-cz (21)foto-qap-cz (23)foto-qap-cz (28)foto-qap-cz (31)foto-qap-cz (35)foto-qap-cz (37)foto-qap-cz (42)foto-qap-cz (43)

Přehlídka historických i současných vozů bude o víkendu 19.  ̶ 21. 7. 2019 potřetí k vidění v Plzni. Historické i moderní automobilové a motocyklistické skvosty zaplní vnitřní haly i nádvoří DEPO2015. Kromě legendárních značek a sběratelských kousků představí i zajímavé automobilové osobnosti.

Letos se pod tématem "Velké cesty“ objeví dobrodruh Dan Přibáň se svými trabanty, cestovatelé Tomáš Vaňourek a Lukáš Socha z expedice Zikmund 100, dakaristé Martin Macík jr. a Jan Brabec, či Tomáš Vejmola s nejspíš jediným pojízdným tuktukem v Evropě. Zaujme i výstava věnovaná výročí plzeňského Metalexu. Novinkou letošního ročníku budou prezentace a "spanilé jízdy“ autoklubů, které představí značky Rolls Royce, Jaguar, Ferrari, Corvette, nebo Mercedes Benz.

Návštěvníky čeká po celé tři dny také hudební program, street food občerstvení, závody na šlapacích motokárách a další zábava pro celou rodinu.

Vstupenky jsou již nyní v předprodeji. "Přehlídka, kterou vloni a předloni navštívilo celkem na dvacet tisíc milovníků historických a luxusních aut, nemá ambici být největší, ale stát se nejkvalitnější přehlídkou nejkrásnějších kousků u nás,“ říká Roman Jurečko, předseda Nadačního fondu Plzeň sobě, který akci pořádá. "A nebude jen o autech, ale krásných věcích obecně. Expozice doplníme o designový nábytek, vzácné bonsaje, nebo umělecká díla sochaře Michala Gabriela,“ dodává Jurečko.

Doprovodný program na cestovatelské scéně zahájí v pátek jeden z nejznámějších českých dobrodruhů současnosti Dan Přibáň, a to hned dvojím povídáním z cest a autogramiádou. V sobotu budou moci návštěvníci potkat dva mladé cestovatele a rodáky ze západočeských Plas Lukáše Sochu a Tomáše Vaňourka, kteří vloni absolvovali expedici nazvanou "Zikmund 100“. Při ní se vypravili po stopách Hanzelky a Zikmunda, za necelých deset měsíců zdolali 130.000 km, navštívili 32 zemí a zmapovali, jak se změnila místa, která slavná dvojice dokumentovala šedesát let před nimi. Výstava vybraných fotografií spolu s původními snímky bude k vidění po celou dobu akce. Zároveň se bude v sále Klempírny promítat krátký střihový film s dosud nezveřejněnými záběry z autentických cest Hanzelky a Zikmunda. Kompletní program i online prodej vstupenek najdete zde.

A na jaké skvosty se můžeme letos těšit? Výsadní místo mezi vystavenými krasavci zaujme Tatra 87, slavný československý automobil reprezentující předválečný vrchol nabídky aerodynamických designových modelů. Ve své době šlo o nejrychlejší československý vůz. Americký list New York Times Tatře 87 před devíti lety udělil titul "Sběratelské auto roku.“ Stříbrná T87, se kterou Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund uskutečnili v letech 1947-1950 svou cestu do Afriky a Jižní Ameriky, je vystavena v Národním technickém muzeu v Praze na Letné. Automobily tohoto typu vlastnily mnohé známé osobnosti: závodnice Eliška Junková, básník Vítězslav Nezval, arcibiskup Josef Beran a divadelní režisér Emil František Burian; jezdili v nich prezidenti Beneš, Gottwald i Zápotocký.

Mezi dalšími skvostnými veterány se představí Chevrolet Master z roku 1938, či Plymouth RoadRunner z roku 1968. Vzácným exponátem bude i Maserati MC 12, jichž bylo vyrobeno pouhých 50 a z nich pouze jediný jezdí v Česku, či supersporty Lamborghini Huracán nebo Ferrari F12 Berlinetta. Opomenuty nebudou ani motorky, a to jak historické, tak moderní. Obdiv si zaslouží značky Jawa a Harley Davidson.

Předprodej vstupenek probíhá na webových stránkách www.skvosty-plzen.cz, na stránkách a prodejních místech Plzeňské vstupenky či osobně v DEPO2015, a to až do 31. 5. za zvýhodněnou cenu 150 korun pro dospělé, 100 korun pro děti, seniory a studenty, nebo 400  Kč rodinné vstupné. V červnu si zájemci budou moci vstupenku pořídit v předprodeji za 200 / 150 / 500 Kč (plné / zlevněné / rodinné) a posléze pak na místě za 250 / 200 / 600 Kč. Nárok na zlevněné vstupné mají ve všech případech studenti, senioři a děti nad 130 cm. Menší děti a osoby s průkazkou ZTP a ZTP/P s doprovodem mohou na akci zdarma.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24