Smetanovské dny letos nabídnou renomované umělce i pestrý program

22.02.2022 14:00

Významný kulturní svátek Smetanovské dny každoročně v Plzni přináší různorodé umělecké zážitky. Letos se po dvou letech poznamenaných pandemií opět předvede v plné kráse.  

náměstkyně primátora města Plzně Eliška Bartáková náměstkyně primátora města Plzně Eliška Bartáková
náměstkyně primátora města Plzně Eliška Bartákováředitelka festivalu Lenka KavalováZahájení Smetanovské dny_QAP (3)ředitel Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje Daniel Bechný

Po loňském ročníku, kdy se odehrál pouze zahajovací koncert „Má vlast“ prázdnému sálu, se letošní 42. ročník Smetanovských dnů opět představí s tradičním bohatým programem. Součástí festivalu jsou koncerty, divadlo, výstavy i mezioborové sympozium.

„Smetanovské dny mají v Plzni velmi dlouhou tradici. Město v letošním roce přivítá řadů významných zahraničních i tuzemských umělců a v rámci programu si připomeneme nejen osobnost Bedřicha Smetany. Velkým lákadlem pro návštěvníky bude nejen zahajovací koncert Plzeňské filharmonie, ale také Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK pod vedením Tomáše Braunera s Kateřinou Kněžíkovou. Věřím, že díky bohatému programu festivalu, který se vrací po dvou letech v plné kráse, na něj zavítají nejen tradiční příznivci Plzeňské filharmonie, ale i mladí posluchači a milovníci klasické hudby,“ uvedla letošní ročník náměstkyně primátora města Plzně Eliška Bartáková.

42. ročník festivalu Smetanovské dny proběhne od 3. do 24. března a do dramaturgie programu se bude prolínat ústřední téma „Dílo a proměna myšlení v české společnosti 19. století“, k němuž se tradičně řadí osobnost Bedřicha Smetany a související odkazy.

Festival nabídne 21 akcí, z toho tři symfonické koncerty a tři pořady budou věnovány dětem. „Hned první koncert s německým sólistou Albertem Beikircherem, na kterém zazní Dvořákova Novosvětská, Verdiho síla osudu a málokdy slýchaný houslový koncert italského skladatele Ermanna Wolf-Ferrariho bude jedním z vrcholů festivalu. Moc se těším na komorní koncerty v Domě hudby, kde bude například vystupovat Štěpán Rak s představením nejen pro děti. Dále nás čeká Wihanovo kvarteto, klavírní recitál Igora Ardaševa, Smetanovo trio nebo Klavírní kvarteto Josefa Suka. Zážitkem bude určitě také vystoupení souborů Schola Gregoriana Pragensis a Moravia Brass Band v katedrále sv. Bartoloměje nebo netradiční vystoupení Slam poetry show v Návštěvnickém centru Plzeňského Prazdroje. Chybět nebudou ani hudebně literární pořady ‚Bedřich Smetana v dopisech‘ či beseda o knize historika Zdeňka Hazdry ‚Jak šli zdejším světem… Rodinné album‘,“ pozvala na program ředitelka festivalu Lenka Kavalová.

Součástí doprovodného programu bude také výstava v Západočeské galerii ve Výstavní síni „13“ nesoucí název „Dílo a proměna umělecké scény". Vernisáž proběhne 3. března od 18 hodin a výstava potrvá do 29. května. Tematická výstava si klade za cíl představit umělecká díla, která ve své době způsobila proměnu estetických i morálních kvalit domácí rakousko-česko-německé umělecké scény 19. století. K vidění budou díla, která na výstavách často rezonovala či se stala svým způsobem přelomovými.

Kompletní bohatý program festivalu najdete ZDE.

 

foto: QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24