QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Snadnější cestování! Europoslanci schválili covid pasy. Jak budou fungovat?

09.06.2021 18:26

Poslanci ve středu 9. června dokončili legislativní práci na balíčku k digitálním covid certifikátům EU, které mají usnadnit cestování v EU. Tzv. covid pasy budou platit pd 1. července.

ilustarčka QAP foto

I když budete mít covid pas, musíte se při cestování řídit platnými vstupními podmínkami příslušné země. Covid pas pouze sjednocuje prokázání podmínek vstupu.

Certifikát prokazující očkování, negativní výsledek testu nebo prodělání nákazy covid-19 budou uznávat všechny členské státy Unie. Systém certifikátů bude platit od 1. července po dobu 12 měsíců

Certifikáty (tzv. covid pasy) budou občanům bezplatně vydávat vnitrostátní orgány, a to buď v digitální, nebo v tištěné podobě a budou obsahovat QR kód. Certifikáty umožní prokázat, že jeho držitel byl očkován proti koronaviru, nedávno obdržel negativní výsledek testu, nebo onemocnění již prodělal. V praxi tedy půjde o tři různé certifikáty. Díky unijní právní úpravě budou certifikáty interoperabilní a bude je možné ověřovat v celé Evropské unii. Unijní systém také poskytne ochranu proti podvodům a padělání.

Systém certifikátů začne platit od 1. července 2021 a bude v provozu po dobu 12 měsíců. Certifikát nebude nahrazovat cestovní doklad a nebude podmínkou pro volný pohyb.

Jaké vakcíny jsou uznávané? 
Všechny země EU musí uznávat certifikáty o očkování vydané v jiných členských státech, pokud byla daná očkovací látka schválena Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA). Členské státy však budou rozhodovat samy o tom, zda uznají i certifikáty o očkování vakcínou, která byla schválena pouze vnitrostátním postupem, případně vakcínou, kterou Světová zdravotnická organizace (WHO) schválila jen k nouzovému použití.

Opatření na ochranu osobních údajů
Veškeré osobní údaje musí být zpracovávány v souladu s obecným nařízením o ochraně osobních údajů. Certifikáty budou ověřovány offline a osobní údaje se nebudou uchovávat.

Předseda Výboru pro občanské svobody a zpravodaj Juan Fernando López Aguilar (S&D, ES) uvedl: „Parlament dnes nastavil tempo obnovy volného pohybu a plně funkčního Schengenu, zatímco pokračujeme v boji proti pandemii. Digitální covid certifikát EU bude fungovat od 1. července a během léta zajistí bezpečné a koordinované cestování. Vyzýváme státy EU, aby se zdržely zavádění dalších omezení, pokud nebudou nezbytně nutná a přiměřená, a je povzbuzující, že některé státy již tyto certifikáty vydávají.“

"Technicky je vše připravené. ČR dokonce patří mezi prvních 5 zemí, které jsou schopny svým občanům již EU covid pas vystavit. Ale potřebujeme ho dát i do zákona. A to je teď na Sněmovně. Budu se snažit opozici přesvědčit, aby dala covid pasům zelenou a usnadnila lidem cestování," uvedl na twitteru ministr zdravotnicví Adam Vojtěch.

ilustrační foto
 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24