QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Spotřebu energií ve školkách hlídá nový systém. Čidla už odhalila únik vody

28.02.2020 14:30

Od letošního roku funguje v pěti školkách v Plzni systém, který dálkově sleduje mimo jiné spotřebu energií. Čidla dovedou upozornit i na případné poruchy.

ilustrační foto_QAP_foto (2)

Od ledna spustil centrální obvod v rámci pilotního projektu systém, na který je napojeno pět budov mateřských škol. Čidla umožňují aktivní dohled a vyhodnocování spotřeby v těchto objektech. Sledují také vnitřní prostředí. Veškerá data jsou pomocí bezdrátové technologie přenášena do centrální aplikace, kde lze sledovat skutečnou denní a měsíční spotřebu v porovnání s obvyklým stavem a odhalit tak případné nedostatky. Ty se v podstatě okamžitě po instalaci objevily v 70. MŠ ve Waltrově ulici.

"Po spuštění systému jsme zjistili, že v budově naší školy dochází k úniku téměř šesti kubíků vody denně, aniž bychom tuto ztrátu zaznamenali. Přitom jde o obrovské množství vody,“ říká ředitelka 70. MŠ Eva Zennerová.

Příčinou byla porucha směšovacího ventilu a prasklá vodovodní přípojka.  Praskla i hadička na WC v jedné třídě. Systém nahlásil problém do centrální aplikace, kde ji zaznamenal dispečink Plzeňské teplárenské a situace se mohla začít ihned řešit.

"V rámci monitoringu můžeme kvůli úniku tepla odhalit i třeba zdánlivou maličkost, jako je zapomenuté otevřené okno. Všechna čidla sledující vnitřní prostředí jsou také vybavena sledováním koncentrace CO2, což může odhalit nedostatky v případě větrání či poruchy vzduchotechniky, což je nevyhovující prostředí pro děti i zaměstnance,“ vysvětluje Petr Baloun, první místostarosta plzeňského centrálního obvodu.

Čidla jsou instalována například na vodoměrech, plynoměrech a elektroměrech.  Obvod chce do budoucna systém rozšířit i do dalších mateřských škol a budov, které spravuje.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24