Srážka vlaků ve Kdyni! 19 zraněných, zasahovaly vrtulníky - FOTKY

09.09.2020 7:30     09.09.2020 13:00

Všechny složky IZS vyjely ve středu ráno do Kdyně, kde se střetl osobní vlak s měřícím vlakem. Na místě je více zraněných, některé osoby jsou ve velmi vážném stavu transportovány vrtulníkem.

vlak
vlak234HASIČI KDYNĚZÁCHRANKY KDYNĚ

Zranění utrpělo celkem 19 osob. Na místo dorazil i evakuační autobus z plzeňské Košutky. U nehody jsou kromě hasičů a záchranářů i policisté.

"Hasiči vyprostili jednu osobu bez hydrauliky. Další 4 osoby jsme vyvedli a vynesli ze soupravy. Asistujeme ZZS při ošetření zraněných. Na místě jsou 4 hasičské jednotky včetně drážních hasičů," uvedl mluvčí hasičů Petr Poncar.

"Momentálně z místa události transportujeme 4 osoby leteckou cestou do Plzně na Emergency, dvě osoby jsou při vědomí se středně těžkým zraněním. Letecká záchranná služba K13 jihočeský vrtulník směřuje dva pacienty se středně těžkým zraněním do Motolské nemocnice," uvedla krátce po nehodě mluvčí záchranky Mária Svobodová.

Nehoda se stala na trati 185 z Domažlic do Horažďovic ve stanici Kdyně po 7. hodině ráno. Provoz na trati je zastaven. Podle ČD se předpokládá omezení až 17. hodiny.

"Srážka vlaku Os 17544 s měřícím vlakem ve stanici Kdyně. Na místě probíhá vyšetřování a následně dojde k nakolejení motorového vozu speciální technikou, odstranění všech následků a oprava v kolejišti," uvádí podrobnosti České dráhy.

Provoz je přerušen mezi stanicemi Kdyně - Domažlice. "Všechny vlaky jsou nahrazeny autobusem v úseku Pocinovice - Kdyně - Domažlice a zpět," uvádí České dráhy.

"Případ si převzali domažličtí kriminalisté, evidují jej jako obecné ohrožení z nedbalosti," uvedla policejní mluvčí Dagmar Brožová.

AKTUALIZACE:

"Na místě bylo ošetřeno a transportováno 19 osob, zdravotnické operační středisko Plzeňského kraje vyhlásilo 2. stupeň trauma plánu. Nasazeno bylo 8 vozů ZZS, Inspektor provozu, vůz pro řešení hromadného postižení osob a LZS K-7 s LZS K-13," uvedla mluvčí záchranky Mária Svobodová.

4 osoby s vážným zraněním transportoval vrtulník do nemocnice v Plzni, další dvě osoby do nemocnice Motol v Praze.

"Další zraněné osoby byly ošetřeny a transportovány se středně těžkými a převážně lehkými zraněními do okolních nemocnic Domažlice, Klatovy, Stod. LZS K7 se na místo vrátil, aby pomohl s transportem dvou zraněných, kteří byli směřování do fakultní nemocnice na urgentní příjem. Všichni zranění jsou již převezeni do nemocnic," dodala mluvčí záchranky Mária Svobodová.

AKTUALIZACE:

Známá už je i příčina nehody. Dle slov Drážní ispekce projel ve Kdyni osobní vlak jedoucí z Klatov do Domažlic odjezdové návěstidlo zakazující jízdu, vjel do postavené vlakové cesty pro služební vlak a následně se s tímto vlakem srazil. V důsledku mimořádné události jeden z vlaků vykolejil.

Trať by mě měla být dle webu Českých drah zprovozněna do odpoledních pěti hodin. Na místě nyní probíhá vyšetřování a následně dojde k nakolejení motorového vozu speciální technikou, odstranění všech následků a oprava v kolejišti.

Provoz železniční dopravy je přerušen mezi stanicemi Kdyně - Domažlice.

Všechny vlaky jsou nahrazeny autobusem v úseku Kdyně - Domažlice a zpět. Za místem s náhradní autobusovou dopravou se může zpoždění vlaků zvýšit o cca 5 - 10 min.

Termín obnovení provozu budou České dráhy aktualizovat.

AKTUALIZACE:

Aktuální vyjádření k průběhu vyšetřování nehody ze strany hasičů poskytl jejich mluvčí Petr Poncar: "Čtyři hasičské jednotky vyjely dnes ráno do Kdyně k železniční dopravní nehodě dvou souprav. Šlo o služební lokotraktor s jedním vozem a osobní vlak. Strojvůdce osobního vlaku jsme vyprostili bez použití hydraulických nástrojů. Dále jsme z osobního vlaku vyvedli a vynesli další čtyři osoby. Ostatní cestující opustili vlak vlastními silami. Hasiči následně pomáhali ZZS s ošetřením všech 19 zraněných osob, z nichž 6 bylo letecky transportováno do nemocnic. Dalších 13 bylo převezeno pozemní cestou. K odstranění vykolejeného osobního vlaku z kolejiště vyjely dva jeřáby SŽ z Chebu a Českých Budějovic a tahač s podvalníkem z Prahy."

foto: HZSPK

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24