QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Stavba obchvatu Losiné má začít za pět let. Budoucí podoba už je jasná - VIZUALIZACE

04.03.2020 10:49

O stavbě obchvatu, který odvede provoz ze silnice uprostřed Losiné, se mluví už pět desítek let. Ředitelství silnic a dálnic teď zveřejnilo vizualizaci budoucí stavby. Podívejte se, kudy povede trasa obchvatu!

1

Po hlavním tahu I/20 spojujícím Plzeň a České Budějovice projede denně 18 tisíc aut. Silnice, po které proudí nekonečná kolona vozidel, doslova rozděluje obec na dvě poloviny. I když se Losiná dočkala před časem přechodu pro chodce, přejít silnici je stále hodně riskantní.  Nový obchvat za více než miliardu korun by umožnil, aby Losiná opět žila normálním životem. Navíc zmizí nebezpečná křižovatka u odbočky na Nezvěstice a Rožmitál, kde jsou dopravní nehody doslova na denním pořádku.

"V současné době je zpracována dokumentace pro územní rozhodnutí a probíhá inženýrská činnost spojená s touto stavbou,“ uvádí investiční referent Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Michal Bárta s tím, že stavba by měla podle předpokladů začít v dubnu 2025.

První auta by se mohla po novém obchvatu projet v červenci 2027. ŘSD ale ještě musí vykoupit pozemky od zhruba 140 vlastníků.

"Vizualizace budoucího obchvatu, kterou aktuálně zveřejnilo ŘSD, vyvolala mezi lidmi velké nadšení. Všichni si přejí, už aby to bylo. O odklonu dopravy z obce se mluví už přes padesát let, původně se jednalo o přeložce, potom o obchvatu. Tato podoba obchvatu se připravuje od roku 2011, od té doby je jasné, kudy povede jeho trasa,“ sděluje starosta Losiné Miloš Černý.

VIZUALIZACE: ŘSD

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24