Stavba průtahu v Železné Rudě budí emoce. Lidem vadí třicetikilometrová objížďka

27.02.2020 11:25

Stavbaři obsadí část Klatovské ulice už 1. dubna. Pro řidiče to bude zkouška nervů. Naštvaní jsou hlavně ti, kteří jezdí ze Sušice a okolí denně do práce do Německa.

Uzavírka_ilustrační foto

Na stavbu průtahu čekala Železná Ruda dlouhá léta. Druhá etapa odstartuje už 1. dubna a na začátku si vyžádá kompletní uzavírku části Klatovské ulice tedy silnice I/27. Řidiči neprojedou úsekem od železničního přejezdu k mostu přes Řeznou po dobu zhruba 11 týdnů.

Mezi obyvateli Železné Rudy, ale u řidičů ze Sušicka, kteří tudy jezdí denně do práce do Německa, vyvolala uzavírka velké pozdvižení.

Vedení města žádá občany o pochopení. "Samozřejmě nás mrzí, že se lidem na zhruba dva měsíce zkomplikuje cesta do práce, ale podle hlavního investora, kterým je Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD), bohužel z důvodu rekonstrukce inženýrských sítí, která si vyžádá zhruba tři metry hluboké výkopy, není jiná možnost, než na nezbytně nutnou dobu komunikaci zcela uzavřít. Žádám všechny o pochopení naší situace. Klatovská ulice prochází celou Železnou Rudou a jezdí po ní desítky tisíc aut měsíčně. Díky výstavbě průtahu konečně vzniknou nové osvětlené přechody a podél silnice se postaví chodníky a osvětlení, na které čekáme roky. Pevně věřím, že lidé uznají, že i železnorudští občané, a hlavně děti mají právo na bezpečný pohyb po městě,“ vysvětlil Filip Smola.

Motoristům vadí hlavně délka objízdné trasy, která je oproti klasické přes Železnou Rudu o zhruba 30 kilometrů delší. "Lidé se ptají, proč nebude možné jako oficiální objízdnou trasu využít cestu přes ulice U Vodárny a Na Samotách. Důvodem je, že trasa této komunikace je z podstatné části soukromá, přičemž vlastníci, kteří ji před lety získali v restituci, žijí v zahraničí a nekomunikují. Ještě podstatnějším důvodem je, že v části není ani vedená jako komunikace. Proto není možné, aby byla pro objízdnou trasu využita,“ objasnil místostarosta Petr Najman s tím, že vedení Železné Rudy bude maximálně tlačit na to, aby kompletní uzavírka komunikace trvala co možná nejkratší dobu.

"Objízdnou trasu nestanovil ani investor stavby, ani Železná Ruda, nýbrž Krajský úřad Plzeňského kraje se souhlasem Dopravní policie Plzeňského kraje,“ uzavřel Filip Smola.

Více o stavbě průtahu Železnou Rudou jsme psali zde.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24