Stodská nemocnice obnovila běžný provoz, plánuje už i operace

17.04.2021 16:56

Počty nakažených i hospitalizovaných v Plzeňském kraji klesají, a tak nemocnice ruší covidová lůžka a vrací se k běžnému provozu. Stejně tomu tak je i ve Stodu, kde se otevřela znovu také rehabilitační oddělení.

2

Postupně se ve Stodu budou znovu provádět také operace, které byly kvůli covidu pozastaveny. Tento týden už nemocnice najela na běžný provoz a zrušila covidová lůžka. „Z důvodu poklesu covidových pacientů jsme i po dohodě s krajským koordinátorem intenzivní péče ponechali v nemocnice dvě covidové lůžkové stanice. Ostatní jsou již plně dezinfikované a slouží necovidové péči a postupně je obsazujeme. Mimo jiné už prvními pacienty, kteří u nás podstoupili odložený operační zákrok,“ popisuje ředitel nemocnice Miroslav Zábranský.

Ve Stodu už je také v provozu celé rehabilitační oddělení včetně pracoviště v Chlumčanech, plánovanou operativu obnovila už chirurgie a  gynekologie.

"Nemocnice vyzývá všechny pacienty, kterým byl odložen operační zákrok nebo přerušena rehabilitační péče, aby nemocnici sami kontaktovali a domluvili se na dalším postupu. Díky uvolněným lůžkovým kapacitám jsou nyní čekací termíny na operace velmi krátké," uvádí vedení nemocnice.  

Některé zákroky a operace prováděly nemocnice i během čtvrté vlny pandemie. Jednalo se ale jen o ty, které nesnesly odklad. Například ve Stodu na chirurgii odložili od února téměř tři stovky operací, některé operace se měly uskutečnit už na podzim.

„Očekáváme, že operační programy se budou postupně zaplňovat. Teď máme ale kapacity ještě relativně volné. Proto nabízíme pacientům, kteří chtějí své zdravotní problémy vyřešit včasně, aby nás neváhali sami kontaktovat a domluvili další postup,“ říká primář chirurgického oddělení David Šmíd s tím, že se jedná hlavně o operace žlučníku, kýl, hemoroidů, křečových žil a další.

Některé pacienty kontaktuje přímo personál nemocnice, jde zejména o zákroky, které už by se neměly odkládat. „Doporučujeme přijít jakékoli pondělí od 13 do 14:30. Pokud to není možné, mohou nás zájemci kontaktovat na telefonu 377 193 563 nebo i přes mail,“ doplňuje primář.

Gynekologické pacientky se mohou hlásit přímo v gynekologické ambulanci nebo na lince 377 193 628. Pacienti rehabilitace mohou kontaktovat oddělení na telefonu 377 193 645. „V provozu je jak pracoviště přímo ve Stodu, tak i odloučené pracoviště v Chlumčanech,“ dodává ředitel nemocnice.

Na běžný provoz najela už i Domažlická nemocnice. Více jsme psali zde.

ilustrační foto

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24