QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Strážníkům v Přešticích pomáhá kamerový systém

18.01.2020 12:18

V Přešticích na jižním Plzeňsku se začalo s budováním kamerového systému téměř před osmi lety. V loňském roce byl systém rozšířen ještě o dalších deset kamer.

IMG_1563

Budování kamerového systému začalo v Přešticích v roce 2012 získáním první dotace. V loňském roce 2019 přibylo dalších deset kamer, tedy čtyři kamerové body. Také tyto kamery byly pořízeny z dotace.

Rozšířený kamerový systém využívají strážníci od září loňského roku, pořízení stálo zhruba čtvrt milionu korun. Většina se hradila z dotace (celkem 250 086 Kč, 90 % dotace, 10 % město).

„Nové kamerové body jsou napojeny na optickou datovou síť města a integrovány do současného funkčního kamerového systému na území města Přeštice. Jedná se o kamerové body v ulicích Husova, Hlávkova, Mlýnská a na křižovatce ulic Tř. 1. máje a Dukelská,“ vyjmenovává Pavel Hošťálek, vedoucí strážník.

První kamery se v Přešticích objevily v roce 2012 na Masarykově náměstí, v Rybově ulici a na křižovatkách na Třídě 1. máje. O rok později přibyly další v ulicích Mlýnská, Hlávkova, Nepomucká, Na Jordáně, v  Městském parku a na Havlíčkově náměstí.

                          
Podle strážníků je městský kamerový dohledový systém (MKDS) velkým pomocníkem v boji proti kriminalitě a výrazně pomáhá k bezpečnosti. „MKDS je využíván ze strany obou policií pro přestupkové i trestní řízení jak k odhalení podezřelých pachatelů tak i jako hodnověrný důkazní prostředek. Za období let 2013-2016 byl nápomocen ve 261 případech, za období let 2017-2019 byl nápomocen ve 207 případech. Jedná se o pachatele trestných činů, dopravních nehod či o hledané osoby a z celkového počtu přestupků je více jak polovina odhalena, zdokumentována a objasněna díky neustálému rozšiřování kamerových bodů MKDS a jejich využívání oběma složkami policií,“ uvádí vedoucí strážník Pavel Hošťálek.

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24