QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Studánky na Roudné prošly testy. Z Petrovky by lidé rozhodně pít neměli

22.05.2019 12:53

Vodu pramenů na Roudné a ze studánky Petrovka nechal nově otestovat první plzeňský obvod. Výsledky rozborů jsou na světě. Přinášíme podrobnosti!

DSCN78352

První plzeňský obvod nechal opět otestovat prameny ze studánek na Roudné. Ze studánky v údolí Petrovka by lidé rozhodně vodu pít neměli.

Vzorky odebrali zástupci odboru životního prostředí obvodu ze dvou veřejně přístupných pramenů v lokalitě ulic Pramenní -  Na Hrádku pod fakultní nemocnicí, jeden vzorek byl odebrán také ze studánky v údolí Petrovka.

"Rozborem odebraných vzorků bylo Zdravotním ústavem, Centrem hygienických laboratoří, pracoviště Plzeň zjištěno, že voda ze studánky Petrovka nevyhovuje hygienickým požadavkům pro pitnou vodu dle platné normy a to ani po tepelné úpravě. Voda z levého a pravého pramene na Roudné vyhovuje závazným limitním hodnotám, jedná se tedy o pitnou vodu," informoval první plzeňský obvod v souvislosti s doručenými výsledky rozborů. Vzorek vody ze studánky Petrovka v hodnocených ukazatelích překročil limit pro koliformní bakterie a pH (6,4).

Ačkoliv prameny na Roudné jsou podle výsledků v pořádku, obvod upozorňuje, že by lidé měli být v případě konzumace vody opatrní. "Konzumace přírodní vody je vždy na vlastní zodpovědnost, ani zdroj, který měl včera atest na pitnou vodu, nemusí být v době její konzumace v pořádku," varuje ÚMO1.

FOTO: ÚMO1

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24