Studio Slavností svobody nabídne osmihodinový program

30.04.2020 9:00

Speciální studio spustí živé vysílání v neděli 3. května v 11 hodin. Téměř osmihodinový program připomene 75. výročí osvobození Plzně. Co všechno uvidíme?

DSC_8123

Vysílat se bude prostřednictvím webu slavnostisvobody.cz, Facebooku i YouTube. "Věřím, že i když nemůžeme oslavit toto významné výročí osvobození Plzně tak, jak jsme původně plánovali, připomenou si občané důstojně i prostřednictvím tohoto internetového vysílání události, které se staly před 75 lety. Doufám, že možnosti sledovat vysílání využijí lidé nejen z Plzně, ale z různých koutů České republiky i z celého světa,“ uvedl primátor Plzně Martin Baxa.

"Program může sledovat každý, kdo má přístup k internetu. Studio nabídne rozhovory se zástupci klubů vojenské historie, s historiky, pamětníky i umělci, v plánu je i on-line spojení přímo s veterány z ČR, USA a Belgie,“ doplnila Jana Komišová, vedoucí Odboru propagace a marketingu Magistrátu města Plzně. Vysíláním provede Vladimír Šťovíček, swingová a jazzová hudba zazní v podání kapely Pilsner Jazz Band.

První hodina programu bude patřit historické vojenské technice. Osudy dotčené 2. světovou válkou zachycené organizací Post Bellum ve druhé hodině vysílání, od 12 do 13 hodin, představí Martin Kroupa, tajemník Kolegia Paměti národa. Diváci se seznámí také s novými knihami inspirovanými osvobozením Plzně a novinkami v Muzeu Patton Memorial.

Na život v protektorátu, protinacistický odboj, plzeňské povstání, ale také roli americké armády při osvobozování Čech včetně příběhů mužů 2. pěší americké divize se zaměří třetí hodina programu, od 13 do14 hodin. Vysílání doplní dobová módní přehlídka.

Dětem lásky a době, kdy se o americké armádě nesmělo mluvit, bude mimo jiné patřit doba od 14 do 15 hodin.

Od 15 do 16 hodin se bude vzpomínat na spontánní svobodné oslavy osvobození americkou armádou v roce 1990.

Poslední dvě hodiny pak budou věnovány především veteránům.  

Podrobné informace o online vysílání najdou zájemci na www.slavnostisvobody.cz.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24