QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Šumava čeká v létě nápor turistů. Národní park žádá o ohleduplnost

19.05.2020 14:30

Namísto u moře letos řada lidí hodlá strávit dovolenou na Šumavě. Jaká pravidla by měli turisté dodržovat na území národního parku?

P8280269

"Těch základních pravidel není velké množství. Jedno pravidlo však v návštěvním řádu není napsáno, ale je o to důležitější – buďte k sobě navzájem ohleduplní a tolerantní a dbejte na výzvy a upozornění strážců i dalších pracovníků Správy Národního parku Šumava,“ apeluje vedoucí Informační a strážní služby NP Šumava Adam Diviš.

Pohyb pěších turistů je omezen v takzvaných klidových územích, kterými se prochází jen po značených stezkách. Táboření a rozdělávání ohňů je povoleno pouze na oficiálních tábořištích a v zastavěném a zastavitelném území obcí.

Cyklisté mohou na území Národního parku Šumava jezdit pouze po vyhrazených cyklostezkách a cyklotrasách.

"K přespání na jednu noc je možné využít naše nouzová nocoviště, která jsou přístupná po celý rok každou noc a to od 18 hodin do 9 hodin následujícího dne. Nemůže se zde tábořit a rozdělávat ohně. Jejich kapacita je omezená na počet nejvýše deseti stanů, či zhruba dvaceti osob,“ doplňuje Adam Diviš.

Ohleduplní by měli být i řidiči. "V tomto ohledu směřuje na řidiče aut a motocyklů zásadní apel a zároveň prosba. Jezděte po území Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava obezřetně a pomalu. Chráníte tím nejen sebe i ostatní účastníky silničního provozu, ale také divoká zvířata, která přes tyto komunikace přirozeně migrují. Bohužel každoročně jsme přivoláni k desítkám případů sražených srn, jelenů, divokých prasat i vzácných rysů, losů a vlků. Pokud už ke střetu dojde, neodjíždějte od zraněného nebo mrtvého zvířete bez upozornění buď policie, nebo správce honitby. Za to předem děkujeme,“ uzavírá Adam Diviš.

Motoristé mohou parkovat vozidla jen na vyhrazených parkovištích nebo označených odstavných plochách. Na těchto plochách není dovoleno nocovat v autech ani karavanech.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24