QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Šumava praská ve švech. Turisté dávají přírodě zabrat

17.07.2020 11:27

Kvůli neukázněným návštěvníkům musela správa národního parku posílit výkon strážní služby. Lidé se přes zákaz koupou v jezerech. K Čertovu jezeru dokonce skupina cizinců dojela autem.

CG0A0177

Celá Šumava od Železné Rudy až po Novou Pec je v těchto dnech přeplněna turisty. "Je to znát, že lidé letos dávají přednost dovolené v tuzemsku. V porovnání s loňským létem je na první pohled vidět, že turistů je na Šumavě více. Rušněji je i na silnicích a cyklostezkách,“ říká mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák.

S ohledem na aktuální situaci správa parku posílila výkon strážní služby, a to především na atraktivních místech jako je Černé a Čertovo jezero nebo Březník. "Na těchto místech se denně pohybují dva strážci parku. Ve dnech, kdy je pěkné počasí sem míří i další zaměstnanci parku, kteří mají zkoušku strážce přírody. Dohlížejí zde na pořádek dokonce i večer a brzy ráno,“ dodává mluvčí.

Za přestupky už padají pokuty. "Naším cílem přitom není přestupky extrémně pokutovat, snažíme se především o prevenci, ale jsou situace, kdy nelze jinak. I když myslím, že tisícikorunová pokuta je velmi výchovná, maximálně může být udělena fyzické osobě pokuta až 10 tisíc korun. Pokuty padají například za koupání turistů v jezerech. Pokutu platili i cizinci z Ázerbajdžánu, kteří přijeli přímo k Čertovu jezeru autem. Výmluvy, že je sem zavedla navigace, v takových případech neobstojí. Navigace samozřejmě nenahrazuje dopravní značky,“ upozorňuje Jan Dvořák.

K dalším prohřeškům patří vstup do klidových území. Problémy způsobují i cyklisté, kteří jezdí mimo vyznačené cyklotrasy a cyklostezky.

Správci parku bojují i s nepořádkem. "Odpadky – to je věčný boj. Chytit někoho za ruku v momentě, kdy odhazuje v přírodě pet láhev dost dobře nejde. Personál parku, ať už se jedná o strážce nebo o lesníky, se tak bohužel mění v popeláře, když se snaží po neukázněných turistech uklízet,“ uzavírá mluvčí.

FOTO: ilustrační foto QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24