QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Šumavské Srní hostilo Závěrečnou konferenci projektu Zlatá stezka

06.06.2019 15:54

Zlatá stezka v rámci projektu oslovila již tisíce turistů a milovníků cestování a pěšího putování. V tomto týdnu proběhla Závěrečná konference projektu Zlatá stezka, a to v šumavském Srní. Přinášíme informace a fotky.

Zlata_stezka_vyslap
Zlata_stezka_4cerven2019DSCN1262Zlata_stezka_HradKasperk_6cervna2019Zlata_stezka_banneryZlata_stezka_odhaleni_pamatniku_4cervna2019Zlata_stezka_SvA_4cervna2019Zlata_stezka_vyhled_KasperskyHrad_6cervna2019Zlata_stezka_uvod_4cervna2019Zlata_stezka_vyslapIIZlata_stezka_vyslapZlata_stezka_odhaleni_pamatniku_

Cílem projektu s názvem Zlatá stezka – síť turistických cest na „Zelené střeše Evropy,“ bylo vytvoření paralelní pěší Zlaté stezky na území Plzeňského a Jihočeského kraje k již fungující Zlaté stezce v Bavorsku, dále její propagace a přiblížení turistům. A to se také povedlo, Zlatá stezka je nejdelší dálková trasa pro pěší turistiku v Evropě, hojně využívána milovníky pěší turistiky.  

Od začátku projektu, který je realizován od roku 2017, se představila Zlatá stezka tisícům turistů. 4. – 5. června se konala v šumavském Srní Závěrečná konference projektu Zlatá stezka, na kterou se sjela více než stovka zástupců obcí a měst, zástupců informačních center, odborníků na cestovní ruch i partnerů projektu.

zlata stezka_loga_1

Na návštěvníky konference čekalo kromě odborných přednášek i putování po stezce a slavnostní akt otevření Zlaté stezky. Na turistickém rozcestníku v Malém Radkově přibylo nejen turistické odpočívadlo, ale i kámen s pamětní deskou.

„Ať Zlatá stezka i toto krásné místo slouží dlouhá léta turistům,“ popřála v malém Radkově Alena Svobodová, vedoucí odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu Plzeňského kraje a dodala: „Projekt Zlatá stezka je významným příkladem skvěle fungující přeshraniční spolupráce i spolupráce mezi kraji. Projekty tohoto typu významně posouvají cestovní ruch a přispívají k rozvoji turistiky v regionech.“

Zlata_stezka_odhaleni_pamatniku_

Nově vyznačené turistické trasy o celkové délce 631 kilometrů, které vznikly v rámci přeshraničního programu EÚS, navazují na stejnojmennou síť ve východním Bavorsku (Goldsteig), s níž jsou propojeny třinácti přeshraničními cestami. Trasy vedou po značených stezkách Klubu českých turistů a jsou nově vyznačeny logem stezky ve tvaru oranžového S (hlavní trasa) a modrého S (propojovací a přiváděcí trasy).

Na projektu s názvem Zlatá stezka – síť turistických cest na „Zelené střeše Evropy“ se podílí Plzeňský kraj, Jihočeská centrála cestovního ruchu a Tourismus Verband Ostbayern.

V Plzeňském kraji začíná hlavní část trasy v Chodové Plané, za královským městem Kašperské Hory vstupuje do jižních Čech. „Z Plzeňského kraje je do Bavorska vytyčeno celkem 7 propojovacích tras. Zlatá stezka v Plzeňském kraji prochází krásnou přírodou Šumavy i Českého lesa. Právě unikátní příroda s mnoha turistickými atraktivitami a území tzv. Zelené střechy Evropy je velkým lákadlem pro turisty,“ říká Ilona Šnebergerová, vedoucí Oddělení cestovního ruchu Krajského úřadu Plzeňského kraje.

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24