Šumavský Ski&Bike Špičák bude od úterý opět v každodenním provozu

14.06.2021 9:17

V úterý 15. června zahajuje Ski&Bike Špičák každodenní provoz. Prodlužuje se doba provozu lanovky ve všední dny od 9:00 do 17:00 hodin, o víkendech a svátcích pak až do 18:00 hodin.

Spicak lanovka leto foto Spicak

Oproti předchozím rokům začala letošní letní sezona víkendovými dny v květnu o cca 14 dnů později. 

„Návštěvnost pěších turistů je zatím i kvůli vlivu chladnějšího a deštivého májového počasí o něco málo menší než loni. Hned po otevření hranic, když padla covidová cestovní omezení, nám ale naopak narostly počty německých bikerů, takže jsme zatím celkově spokojeni,“ říká ke čtyřem předchozím víkendům provozu ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík. 

Kromě dosud otevřené rozhledny, bikeparku a dalších aktivit střediska je od půlky června největším lákadlem pro veřejnost otevření jedněch z nejhezčích turistických tras z vrcholu Špičáku na nejznámější ledovcová jezera - Černé a Čertovo. Potrvá do 15.září, kdy se kvůli ochraně místní přírody vrací provozní režim opět jen na víkendy a svátky a obě cesty se zase pro turisty uzavřou. Jejich trasa představuje zhruba čtyřkilometrové výšlapy a obě jsou pro letní turistiku opět připravené jako naučné stezky. K Černému jezeru vede přes jedno z hlavních evropských rozvodí Datlíkova stezka, k Čertovu pak Zajícova. Optimální je vyjet lanovkou na vrchol Špičáku a přes mezizastávku na rozhledně se pak po nich vydat k jezerům.  

Středisko už znovu nabízí i své ubytovací kapacity. „Zájem o tyto služby není před prázdninami velký, chybí nám školní a jiné sportovní kurzy, ale červenec a srpen už máme slušně zaplněný. Volná místa přesto zatím pořád jsou,“ doplňuje V.Kasík. V areálu kompletně zmodernizovali prostornou tělocvičnu a její vybavení, takže nyní nabízí optimální zázemí pro celoroční soustředění sportovních oddílů nebo mimoškolní akce.      

 

Bikepark – v srpnu se vrací „Evropák“ v downhillu, termíny dalších závodů 

Od července do září se v každém z těchto tří měsíců pojedou ve Ski&Bike Špičák významné cyklistické závody. V druhé polovině srpna – 20. - 22. 8. se po ročním odmlce způsobené pandemií vrací iXC European Downhill Cup. V ČR se v této disciplíně nejede lepší podnik s tak bohatou mezinárodní účastí. „Uvidíme, jestli letos dorazí třeba i zámořští bikeři a kolik se vůbec sejde na startu účastníků, ale už jen ten pocit, že se podobný závod může po všech těch restrikcích konat, pro nás znamená hodně,“ uvádí ředitel závodu a jinak vedoucí střediska služeb ve Ski&Bike Špičák Jan Kasík.   

 

Dětské aktivity. Dole u chaty Hanička je otevřeno dětské hřiště, kde je kromě řady herních prvků hlavním magnetem letní tubing, což je jízda z kopce na nafouknuté speciální duši po dráze s umělým povrchem. Pro děti už od 8 let je též v dolní části areálu otevřena biková škola, kde je instruktoři naučí překonávat drobné překážky i základy jízdy na bajku. Instruktoři zdejší školy naučí základní dovednosti jízdy na horském kole i začátečníky či méně pokročilé dospělé. Specializují se tady na tři cyklistické disciplíny – downhill, freeride a enduro.           

Půjčovna vybavení a servis kol. Bikeři stejně jako zájemci o elektrokola či horská kola mohou využít půjčovnu areálu. Mimo speciálů určených ať už pro downhill nebo jízdu v horském terénu zde mají k dispozici veškeré vybavení včetně přileb nebo chráničů. V dolní části u lanovky mají připraveno i nafukovací doskočiště. Servis kol nabízí služby cyklistům ze širokého okolí, kteří budou potřebovat pomoci něco opravit nebo seřídit.

Komentované výlety na elektrokolech s průvodcem.  Loni zavedená a velmi oblíbená novinka, kdy skupina cca 10 zájemců vyjíždí na 10 – 50 km výlety po okolí s průvodcem z areálu. Účast i zapůjčení elektrokola se rezervuje v online systému areálu dle nabídky termínů.      

Online nákup úplně všeho už i v létě. Letos poprvé v letní sezoně lze ve Ski&Bike Špičák využít online nákup jízdenek na lanovku, rezervace a platby za zapůjčení kol a dalšího sortimentu z půjčovny včetně pořízení dárkových poukazů. 

Bikepark – trasy pro hobby i profi kategorie. Proslulý špičácký bikepark nabízí 6 hlavních tratí různé náročnosti od hobby až po profi kategorie jezdců. Letos byla mj. po třech letech dokončena modernizace oblíbeného trailu „Black Friday“, tentokrát v jeho dolním úseku. Bikery tam čekají nové atraktivní zatáčky a skoky.      

Občerstvení.  Otevřeno jak u rozhledny na vrcholu Špičáku, tak v dolní části areálu mezi chatami Blaženka a Hanička. 

 

Foto: Šumavský Ski&Bike Špičák 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24