QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Šumavu sužuje sucho. Vodáci nemohli vyjet na Teplou Vltavu

01.06.2020 12:08

Začátek vodácké sezony na Šumavě se nepovedl. Výška hladiny na Soumarském mostě 1. června ráno nepřesáhla 50 centimetrů, což je limit, kdy je možné vyplout na řeku s doprovodem průvodce.  S nedostatkem vody se Teplá Vltava potýká už od jara.

8284-600-pristani_nova_pec_2

Na Teplou Vltavu se v pondělí 1. června chystali první vodáci v tomto roce, oproti předchozím ročníkům měla sezona odstartovat kvůli koronaviru o měsíc později. V 7:50 hodin se ale hladina řeky zastavila na 49,7 cm, nedosáhla tak potřebných 50 cm, kdy je možné splovat řeku v doprovodu průvodce. Splouvání tedy není pro tento den možné.

"Bohužel, nedostatek vody v Teplé Vltavě zaznamenáváme už od dubna. V průběhu května byla 15 dnů hladina pod padesáti centimetry, což je stav, který za celou dobu systému registrace splouvání Teplé Vltavy, tedy za deset let, nepamatujeme,“ sděluje mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Vodáci platí za každou loď, která vypluje na Teplou Vltavu 600 korun. "V každém případě můžeme uklidnit všechny, kteří se zaregistrovali do programu Splouvání Teplé Vltavy, že v případě nedostatku vody, kvůli kterému se nemůže splouvat, vracíme peníze zpět,“ dodává mluvčí.

Vodáků, kteří se nahlásili na první termín v této sezoně, ale bylo méně než v předchozích letech. "Registrace přes internet byly možné od 27. dubna, ale rozjezd byl velmi vlažný. V minulých letech byl zájem vždy velký, tentokrát byli vodáci opatrní, nebylo jasné, jaký bude vývoj pandemie koronaviru. Navíc 1. červen je pracovní den a lidé také vědí, že vody je letos málo,“ vysvětluje Jan Dvořák.

Letos se problémy s nedostatkem vody na Šumavě projevily mnohem dříve než jindy. "V předchozích letech měli vodáci většinou jistotu, že v květnu a červnu bude řeka splavná. Problémy s nedostatkem vody začínaly až v červenci. Letos ale byla hladina Teplé Vltavy pod 50 centimetry 15 dnů během května, což se ještě nikdy nestalo. To jen dokazuje jak tristní je současná situace. Nepomohly ani deště v minulých dnech, voda se rychle vsakuje a nestéká po povrchu,“ pokračuje mluvčí a připomíná, že se suchem se Šumava potýká už od roku 2015 a situace se stále zhoršuje.

Pokud hladina Teplé Vltavy přesáhne 50 cm, mohou vodáci vyjet na řeku pouze s průvodcem, od 61 centimetrů už mohou vyplout sami.

FOTO: NP Šumava

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24