Šumavu zaplavují odpadky. Správa národního parku vyzývá k udržování pořádku

06.08.2020 7:37

Odpadkové koše najdeme v národním parku jen na vybraných místech. Turisté by měli dodržovat pravidlo: Co si do přírody přinesu, to si také odnesu!

1

Odpadků v šumavské přírodě neustále přibývá. Souvisí to i s náporem turistů, kterým hory letos čelí. Řada lidí, kteří jsou zvyklí z měst na odpadkové koše na každém kroku, očekává že nádoby na odpad budou i v přírodě.

"V Národním parku Šumava narazíte na odpadkové koše pouze na vybraných místech. Většinou v obcích, kempech, v návštěvnických a informačních centrech. Důvodů je několik: okolo košů se vždy tvoří nepořádek, odpad v koších bude lákat divoká zvířata, odpad v přírodě může být pro zvířata nebezpečný. Vzpomeňte si na kachnu z Prášilského jezera se zaseklým plastovým víčkem v krku,“ informuje správa národního parku.

Svážení odpadu z celého národního parku by navíc bylo velmi drahé. "Odpad v jakékoli formě do přírody nepatří a co si návštěvník do té přírody přinese, to si také musí odnést,“ připomínají správci parku.

Aktuální situaci zachycuje snímek jednoho ze strážců národního parku. "Není návštěvník jako návštěvník, a tak proč si neudělat koše vlastní, že? Toto je fotografie strážce Národního parku Šumava Jana Schafhausera z jednoho sobotního večera z Poledníku, na které je jasně vidět neschopnost lidí nakládat s vlastním odpadem v horách,“ komentuje snímek správa parku.

FOTO: Jan Schafhauser, FB NP Šumava
 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24