QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Světovar se proměňuje. Vzniká TechTower i nové byty! Fotky a vizualizace

19.05.2021 8:45

V areálu Světovaru mělo původně vyrůst kulturní centrum a také městský archiv. To ale nevyšlo. Zelenou tak dostalo technologické centrum s názvem TechTower. V další části se staví nové byty.

svetovar foto qap (17) svetovar foto qap (17)
svetovar foto qap (17)svetovar foto qap (2)svetovar foto qap (16)svetovar foto qap (13)svetovar foto qap (11)techtower-vis09-16-9byty svetovartechtower-vis08-16-9svetovar foto qap (5)svetovar foto qap (9)svetovar foto qap (4)svetovar foto qap (3)svetovar foto qap (6)svetovar foto qap (8)svetovar foto qap (7)techtower-vis05-16-9techtower-vis02-16-9techtower-vis01-16-9techtower-vis03-16-9techtower-vis07-16-9techtower-vis06-16-9svetovar foto qap (9)svetovar foto qap (10)svetovar foto qap (12)svetovar foto qap (14)svetovar foto qap (15)vizualizace světovar 2svetovar foto qap (1)

Možná si ještě pamatujete na megalomanské plány na přestavbu Světovaru v Plzni na Slovanech na tzv. Kulturní fabriku - 4x4 Cultural Factory. Světovar se měl stát nejen centrem kultury, vlajkovou lodí EHMK (Evropského města kultury), ale i novým prostorem pro městský archiv. Tyhle plány ale městu nevyšly, i když do nich investovalo desítky milionů a v prosinci roku 2014 projekt zastavilo. Objekt byl na dva roky zakonzervován.

V roce 2016 pak město oznámilo stavbu nového technologického centra, to se v místě buduje od prosince 2019. Teď je stavba zhruba v polovině výstavby. Centrum se má jmenovat TechTower (projekt známý jako Dronet). Stát bude 640 milionů korun, na rekonstrukci město získalo dotaci ze strukturálních fondů Evropské unie ve výši 181 milionů korun.

techtower-vis09-16-9Nově vybudované centrum má poskytnout zázemí pro začínající firmy, testovací nádrž pro drony i prostor pro dětskou skupinu. Výstavba vzniká v místě bývalých ležáckých sklepů a správní vily.

V hlavní budově přestavěné z ležáckých sklepů vzniknou kancelářské prostory, prototypové dílny, laboratoře, konferenční sál, zasedací místnosti včetně stravovacích prostor s kuchyňským zázemím. Ty budou sloužit novým, rychle se vyvíjejícím firmám, takzvaným startupům, a již fungujícím společnostem, které podnikají v inovativních oborech.

"V areálu bude navázáno i na aktivity Správy informačních technologií města Plzně v oblasti využití bezpilotních letadel. Počítá se i s vodní testovací nádrží pro speciální podvodní drony,“ uvedl již dříve ke stavbě technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

Na území Světovaru nejde ale o jedinou výstavbu. Staví se zde i další bytový dům. Jde o tzv. Byty Světovar, blok G, pokračování projektu skupiny BC Real, a.s. navazuje na předchozí realizaci bloku D v sousedství, která byla oceněna prestižní Cenou Hanuše Zápala. V bloku G je připraveno 117 moderních bytů nejrůznějších velikostí.

vizualizace světovar 2Jak šel čas se Světovarem...

Světovar je areál bývalého pivovaru, později v areálu působila armáda.

Soubor průmyslových objektů bývalého Českého plzeňského pivovaru Světovar byl postavený v letech 1911-13. Celý areál byl postaven jako novostavba v nově vznikající průmyslové oblasti až za hranicemi tehdejší Plzně, při železniční trati Plzeň – České Budějovice.

Pivovar zde fungoval mezi lety 1910 - 1932. Ve své době patřil mezi nejmodernější pivovary. Po roce 1945 začala areál využívat armáda jako sklady. Armáda odtud odešla v devadesátých letech. V roce 2008 byl Světovar vyhlášen kulturní památkou.

Město Plzeň prostřednictvím Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně uspořádalo v roce 2010 urbanisticko-architektonickou soutěž na řešení celého prostoru. V roce 2012 byla dokončena studie s názvem Světovar II., která obsahuje přehled výstavby na území. Město Plzeň následně odsouhlasilo záměř na prodej jednotlivých rozvojových území areálu 

První novostavbou v území Světovaru je bytový dům společnosti BC Real a. s. O začátku stavby jsme psali zde. V současné době stejná firma pokračuje v projektu a staví další byty v tzv. bloku G.

Město pak samo v území zahájilo přípravu realizace technologického centra, které bude umístěno v objektu bývalé stáčírny a ležáckých sklepů.

 

foto: QAP.cz, vizualizace techtower.cz, bytysvetovar.cz

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24