QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Světový den dárců už v sobotu. Padne 100 000. dárce?

15.09.2020 7:46

Aktuálně je v registru přes 99 tisíc aktivních dárců v celé České republice. Zapíší v sobotu pracovníci na některém z náborových míst jubilejního stotisícího dárce? 

hngbfv

Český národní registr dárců dřeně (ČNRDD) oslaví Světový den dárců kostní dřeně, který letos připadne na sobotu 19. 9. 2020. U této příležitosti ČNDRDD pořádá celorepublikový nábor s názvem Čechy, Morava a Slezsko – vstupuje celé Česko. Nyní je v registru přes 99 tisíc dárců, najde se v sobotu 100 tisícátý dárce?

„Magické číslo 100 tisíc registrovaných dárců představuje zhruba polovinu naší cesty ke splnění letitého snu, totiž, aby většina českých pacientů nalezla svého dárce u nás a nemuseli jsme je hledat v zahraničí,“ říká MUDr. Pavel Jindra, vedoucí lékař Českého národního registru dárců dřeně a primář hematologicko-onkologického oddělení FN Plzeň.   

A má to cenu!

V České republice se každý rok uskuteční 150-170 transplatací kostní dřeně s nepříbuzným dárcem. 

Koronavirus zamíchal karty

„Původně jsme odhadovali, že 100 tisícího dárce nalezneme začátkem jara. Koronavirus ale prakticky zmrazil veškeré naše náborové aktivy a my se v zápisu nových členů dostali téměř na nulu. Těší mě, že se našim pracovníkům podařilo přes léto zmírnit tuto ztrátu a my tak přivítáme jubilejního dobrovolníka v tuto pro nás sváteční sobotu,“ dodává ředitel Českého národního registru dárců dřeně Daniel Pagáč.  

V Plzni se nábor uskuteční v sobotu 19. září od 13:00 do 19:00 v Y:time café na Mikulášském náměstí.  

Pozvánku na nábor naleznete zde. 

FOTO: FB Český národní registr dárců dřeně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24