QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Světový den duševního zdraví - každoročně 10. října

10.10.2020 19:15

10. říjen je Světovým dnem duševního zdraví. Iniciativy po celém světě v tomto období připomínají, že péče o duši je stejně důležitá jako péče o tělo.

1

Světový den duševního zdraví připadá každoročně na 10. října.

Tradice vyhlašování Světových dnů duševního zdraví vždy 10. října se zrodila v roce 1992 jako jedna z aktivit Světové federace pro duševní zdraví. Hlavním záměrem bylo soustředění zájmu světové odborné i široké veřejnosti na otázky duševního zdraví a podpora úsilí o dosažení a udržení co nejvyšší možné úrovně duševního zdraví ve všech jeho souvislostech.

"Duševní zdraví je třeba chápat jako součást celkového zdraví člověka. Je to pojem, jehož obsah vyjadřuje stav osobní pohody, v němž může člověk naplnit a uplatnit své individuální schopnosti, dokáže přiměřeně zvládat každodenní životní zátěž a stres, může produktivně a úspěšně pracovat a rozvíjet vzájemně obohacující vztahy s druhými lidmi. V pojmu duševní zdraví se tedy nevyjadřuje jen nepřítomnost duševní choroby nebo poruchy," píše na svých stránkách Státní zdravotní ústav.

Dnešní doba je pro mnohé psychicky velmi náročná. A pro děti je nyní situace mimořádně náročná. Nevídají kamarády, spolužáky či blízké.

Řada rodin se dostala do existenčních problémů.

"Děti cítí nejistotu ohledně toho, co bude následovat, a jak dlouho bude současná situace trvat. Během jarních měsíců se mnoha dětem a mladistvým v návaznosti na koronavirovou krizi zhoršilo psychické zdraví, častěji se setkávali s krizovými situacemi a obraceli na podpůrné služby," vyplývá z údajů Psychologického pracoviště MV ČR.

Foto: Milan Svoboda

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24