QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Tech Tower na Světovaru už se rýsuje. Hotovo bude příští rok – FOTKY

26.05.2020 9:43

Zázemí pro začínající firmy, testovací nádrž pro drony i prostor pro dětskou skupinu, to vše nabídne vědeckotechnický park Tech Tower. Rekonstrukce bývalých ležáckých sklepů a správní vily je v plném proudu.

2
2134

TechTower má poskytovat služby a prostory pro vybrané inovační firmy, podporovat začínající společnosti a mladé podnikatele. Stavba za 640 milionů korun odstartovala loni v prosinci, hotovo má být do konce roku 2021.

Pro letošní rok město uvolnilo 360 milionů korun. Na rekonstrukci získalo evropskou dotaci ve výši 181 milionů korun.

V současné době ve vile finišují bourací práce a v prvním podzemním podlaží se pracuje na nové kanalizaci. V prvním nadzemním podlaží osmipodlažního objektu bývalých ležáckých sklepů stavbaři betonují podklady pro podlahy, provádějí pískování železobetonových konstrukcí a montují uchycení ocelové konstrukce nových stropů.

"Jsem rád, že město bude moci nabídnout další prostory sloužící pro rozvoj inovačního podnikání, o něž je z řad firem i technicky zaměřených studentů středních a vysokých škol velký zájem. Snažíme se dlouhodobě různými projekty podporovat technické vzdělávání, posilovat zájem o tyto obory a nabízet atraktivní pracovní příležitosti mladým lidem, aby neodcházeli za prací jinam, ale našli v Plzni kvalitní zázemí,“ uvedl primátor Martin Baxa.

"Z pozice starosty Slovan i jako obyvatele Slovan mě těší, že město tento záměr realizuje. Jde o důležitou lokalitu, kterou je zapotřebí do života našeho obvodu začlenit,“ uvedl starosta druhého plzeňského obvodu Lumír Aschenbrenner. 

V hlavní budově přestavěné z ležáckých sklepů vzniknou kancelářské prostory, prototypové dílny, laboratoře, konferenční sál, zasedací místnosti včetně stravovacích prostor s kuchyňským zázemím. Ty budou sloužit novým, rychle se vyvíjejícím firmám, takzvaným startupům, a již fungujícím společnostem, které podnikají v inovativních oborech.

"V areálu bude navázáno i na aktivity Správy informačních technologií města Plzně v oblasti využití bezpilotních letadel. Počítá se i s vodní testovací nádrží pro speciální podvodní drony,“ doplnil technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

Ve vile pak vznikne zázemí pro dětskou skupinu zdejších zaměstnanců s kapacitou 24 dětí, včetně venkovní zahrady.

FOTO: město Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24