Techmania učila studenty kyberbezpečnosti. Víte co je smishing? - FOTKY

21.06.2022 9:00

Projektových dnů zaměřených na kyberbezpečnost v online prostředí i v oblasti financí se zúčastnilo více než 800 žáků základních škol a víceletých gymnázií Plzeňského kraje. Co se naučili?

1
123456

Techmania společně s Odborem školství, mládeže a sportu Plzeňského kraje připravila na konec školního roku naučný program, který probíhal 8. a 15. června. V rámci přednášek a praktických ukázek si studenti ve věku 13 až 15 let vyslechli rady odborníků z řad Policie České republiky a Československé obchodní banky. „Online prostor je lákavý, neomezený, hravý a bohužel velmi často i nebezpečný. Jsem rád, že jsme mohli pozvat žáky a studenty z Plzeňského kraje, aby si hravou i poučnou formou připomněli, že ve světě onlinu i financí je dobré být obezřetný,“ řekl ředitel Techmania Science Center Jiří Královec.

Odborníci z řad Policie České republiky si připravili přednášku s názvem Tvoje cesta onlinem. Studenti se dozvěděli například jak pracovat s hesly, antivirovými programy, jak si ověřit žádost o přátelství od neznámých žadatelů a jak si zachovat v online světě soukromí. Také jim byly vysvětleny pojmy jako smishing. Víte co tento výraz znamená? Jedná se o podvodnou praktiku, cílem je vylákat citlivé údaje, využívá se pro to nejčastěji SMS. „V dnešní době expanze digitalizace, je více než nutné, aby se děti dokázaly orientovat v online prostředí, které je pro ně často primárním zdrojem informací a místem navazování sociálních kontaktů. Proto je důležité, aby znaly rizika, která tento prostor obsahuje, a byly poučené, jak se jim vyhnout. Případně věděly na koho se obrátit, pokud už nějaký problém vznikl,“ řekla k akci Kateřina Chábová, manažerka Projektových dnů v Techmania Science Center.

V dnešní době už většina studentů kromě chytrých mobilních telefonu využívá i platební karty a dokonce i online bankovnictví. Odborníci seznámili studenty s druhy útoků ve virtuálním světě. Pro žáky si zástupci banky připravili zábavný kvíz. „Přestože je občas těžké děti v této věkové skupině zaujmout a udržet jejich pozornost, bylo vidět, že se baví, zajímají se, a že si ze setkání s finančním světem něco odnášejí,“ doplnil Jiří Královec.

Tento pilotní ročník projektových dnů byl velmi kladně hodnocen. Mnoho studentů se zábavnou formou naučilo pohybovat v online světě bezpečně a proškolilo se ve finanční gramotnosti. „Takto koncipované, tematicky zaměřené, projektové dny jsou pro žáky, studenty i pedagogy užitečné. V rámci výuky se na našich školách problematice finanční gramotnosti věnujeme a považujeme ji za důležitou. Proto jsme připraveni podpořit i další ročníky. Potěšil mě velký zájem škol a vysoká účast žáků a studentů. Věřím, že i další ročníky budou takto úspěšné,“ řekla vedoucí Odboru školství, mládeže a sportu Plzeňského kraje, JUDr. Jaroslava Havlíčková.

 

foto Facebook Techmania Science Center

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24