Tip na výlet: Na stopovačku a stezku plnou úkolů potřebujete čtyřhranný klíč

22.01.2021 9:15

Nevíte, jaký program vymyslet dětem na víkend? Přinášíme Vám tip na procházku, kde se Vaši děti rozhodně nudit nebudou. Užijí si spoustu dobrodružství.

StopovackaMakon3

Na cestě potkáte spoustu ptáků. Ale ne jen tak ledajakých. Sošky ptáků na stromy umístili zvířecí záchranáři, kteří je využívají k výukovému programu. Trasu si ale může projít každý. Vede od plzeňského kostela sv. Jiří k lávce přes řeku Berounku až na Bílou Horu.

Všimli jste si někdy sošky sovy u kostela sv. Jiří v Plzni na Doubravce? Je umístěná v dutině letité lípy. „Sovička je z plechu a jedná se o puštíka obecného, který ke svému hnízdění využívá právě takovéto přírodní dutiny starých stromů,“ upřesnil Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů v Plzni.

Stopovačka má devět zastávek. "Na trase najdete stejně ztvárněné i další ptačí druhy jako datel, žluna, strakapoud, brhlík a sojka. Každé stanoviště je věnováno konkrétnímu úkolu. Zmíněné třetí stanoviště u lip je věnováno starým dutým stromům a jejich významu v krajině,“ uvedl Karel Makoň.

Abyste mohli stopovačku projít, budete potřebovat čtyřhranný klíč. Potom už stačí najít první kovovou skřínku na soutoku řeky Berounky s Úslavou a dobrodružství může začít. Podle mapy budete postupovat směrem k lávce na Bílou Horu přes řeku Berounku, kde je na pravém břehu řeky poslední deváté stanoviště a poslední schránka s úkolem – ty jsou očíslovány od jedničky do devítky.

Pokud budou chtít vyrazit na výlet jen dospěláci, mohou využít i stopovačku na rozhlednu Chlum nedaleko Plzně. „Prosíme, aby každá schránka po splnění úkolu byla vždy pečlivě uzavřena tak, aby dvířka nešla volně otevřít a natištěné úkoly vydržely uvnitř co nejdéle. Pokud by někdo chtěl stopovačku pro dospělé a na delší trase, může využít náš druhý projekt fungující na stejném principu, vedoucí od ZSŽ Plzeň (Zábělská 75) na rozhlednu Chlum a zpět,“ dodal Karel Makoň.

Foto: DESOP

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24