QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

TIP NA VÝLET: Na šumavský vrchol Ostrý z bavorského Lamu - FOTKY

01.06.2020 11:31

Nádherné výhedy, krásná krajina, parádní výlet...to může být váš výstup na vrcholy Velký a Malý Ostrý. Z parkoviště nad bavorským Lamem to zvládne téměř každý.

Ostrý_Šumava_foto QAP_CZ (25)
Ostrý_Šumava_foto QAP_CZ (2)Ostrý_Šumava_foto QAP_CZ (3)Ostrý_Šumava_foto QAP_CZ (1)Ostrý_Šumava_foto QAP_CZ (4)Ostrý_Šumava_foto QAP_CZ (5)Ostrý_Šumava_foto QAP_CZ (6)Ostrý_Šumava_foto QAP_CZ (7)Ostrý_Šumava_foto QAP_CZ (9)Ostrý_Šumava_foto QAP_CZ (8)Ostrý_Šumava_foto QAP_CZ (11)Ostrý_Šumava_foto QAP_CZ (10)Ostrý_Šumava_foto QAP_CZ (12)Ostrý_Šumava_foto QAP_CZ (13)Ostrý_Šumava_foto QAP_CZ (14)Ostrý_Šumava_foto QAP_CZ (15)Ostrý_Šumava_foto QAP_CZ (16)Ostrý_Šumava_foto QAP_CZ (18)Ostrý_Šumava_foto QAP_CZ (17)Ostrý_Šumava_foto QAP_CZ (19)Ostrý_Šumava_foto QAP_CZ (20)Ostrý_Šumava_foto QAP_CZ (21)Ostrý_Šumava_foto QAP_CZ (23)Ostrý_Šumava_foto QAP_CZ (22)Ostrý_Šumava_foto QAP_CZ (25)Ostrý_Šumava_foto QAP_CZ (24)Ostrý_Šumava_foto QAP_CZ (26)Ostrý_Šumava_foto QAP_CZ (27)Ostrý_Šumava_foto QAP_CZ (29)Ostrý_Šumava_foto QAP_CZ (28)Ostrý_Šumava_foto QAP_CZ (30)Ostrý_Šumava_foto QAP_CZ (31)Ostrý_Šumava_foto QAP_CZ (32)Ostrý_Šumava_foto QAP_CZ (33)

Je to nejkratší cesta na šumavský vrchol Ostrý, navštívit můžete hned dva vrcholy - Velký i Malý Ostrý. My jsme pro vás cestu z parkoviště nad bavorským Lamem vyzkoušeli.

Dvojvrchol Ostrý - Malý Ostrý (Kleiner Osser – 1266 m) a Velký Ostrý (Großer Osser – 1293 m) leží na Šumavě respektive v Bavorském lese, protože oba vrcholy jsou již na bavorské straně hranice. Vrcholy se označují také "Prsa Matky Boží". Těsně pod vrcholem Velký Ostrý vede státní hranice.

Z české strany se na Ostrý dostanete přes Stateček z Hamrů (6,5 km). My jsme pro vás ale vyzkoušeli trasu z německé strany, a to tu nejkratší, z parkoviště nad bavorským městem Lam.

Kudy na parkoviště?

V Lamu (26 km od Železné Rudy) odbočte na náměstí a jeďte stále směr Lambach. Vyjeďte z města, stále směr Lambach a dávejte pozor na odbočku doprava ve tvaru V. Chybí označení parkoviště, a tak můžete tuto cestu snadno minout. Štěrková cesta stoupá stále lesem až k parkovišti, u kterého je i orientační cedule s mapou a označením Osseparkplatz Sattel. Parkovné se tady neplatí. 

Ostrý_Šumava_foto QAP_CZ (3)

Z parkoviště...

Z parkoviště se vydejte lesní cestou směrem na Ostrý (jsou tu ukazatele). Cesta stále stoupá. Zhruba ve třičtvrtě cesty můžete odbočit doprava a trasu absolvovat přes vrchol Malý Ostrý. My jsme se přes vrchol Malý Ostrý vraceli. A rozhodně to stojí za to, tzv. Osserwiesse (horská louka pod Malým Ostrým) je nádherná, plná borůvčí a jsou z ní úžasné výhledy na městečka v údolí Weießer Regen. Odtud se ze strmého svahu do údolí snáší i paraglidisté.

Ostrý_Šumava_foto QAP_CZ (32)

My jsme ale cestu nahoru na Velký Ostrý absolvovali přímo, po prudším stoupání dojdete k ukazateli a k místu, kde stojí Künische Kapelle (Královácká kaple) pocházející z roku 1986. 

Cesta ze sedla na Velký Ostrý už není dlouhá, projdete kolem kamenného památníku na orkán Kyrill, který na Šumavě v roce 2007 napáchal značné škody. Dostanete se k chatě německé horské služby a po kamenech vystoupáte těsně pod vrchol. Kousek odtud se pak pod vrcholem Velkého Ostrého napojuje turistická stezka z české strany od Hamrů a je zde označení Česká Republika.

Ostrý_Šumava_foto QAP_CZ (9)

Na vrchol už vede jen pár kroků, tam se vám otevře nádherný pohled na horskou turistickou chatu Osserschutzhaus. Právě přes její terasu vede česko-bavorská hranice. Chata tu stojí už od roku 1885, v sezoně se tu dobře najíte, můžete si dát bavorské pivko. 

Ostrý_Šumava_foto QAP_CZ (19)

Z vrcholu Velkého Ostrého je nádherný výhled na českou část Šumavy i do Bavorska. Krásně je vidět Malý Ostrý, vrch Hohen Bogen, bavorské údolí Weißer Regen, Velký Javor, Roklan i další vrchol Falkenstein. Stejně tak nádherné výhledy jsou z vrcholu Malý Ostrý.

Ostrý_Šumava_foto QAP_CZ (21)

Tak přejeme hezký výlet!

foto: QAP.CZ

 

Poznámka: Toto místo leží v oblasti zvané Lamer Winkel, jde o region kolem bavorských měst Arrach, Lam a Lohberg. Láká na krásnou přírodu, pěší turistiku i zajímavé cíle pro turisty. Dostanete se sem jednoduše autem přes hraniční přechody Svatá Kateřina nebo Železná Ruda. Více o tomto regionu najdete v našich Tipech do Bavorska - psali jsme zde.

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24