Divadelní léto nebude na plzeňské kulturní scéně chybět ani letos!

27.03.2014 19:33

Ani v letošním roce nebude na letní plzeňské kulturní scéně chybět oblíbené Divadelní léto. Sedmý ročník této akce chystá Goldoniho komedii Lhář.

Divadlení léto_2013_nám. Republiky

V pořadí už sedmá originální inscenace ušitá Plzni na míru oživí v červnu a červenci historický střed města.

Scéna Divadelního léta pod plzeňským nebem vyroste stejně jako vloni na náměstí Republiky, které se stane kulisou ke komedii Lhář italského klasika Carla Goldoniho. Režie se ujme umělecký šéf Západočeského divadla v Chebu Zdeněk Bartoš.

Ve druhé polovině července se diváci tradičně mohou těšit na reprízy loňské inscenace. Tentokrát to budou velmi úspěšní Tři mušketýři v režii jednoho ze zakladatelů festivalu Viléma Dubničky.

"Goldoniho Lhář je doslova nabitý situačním humorem a vtipnými dialogy – skvěle proto zapadá do naší série letních komedií," uvádí k výběru letošního titulu Marcela Mašínová ze spolku PaNaMo, který festival pořádá.

Loňská dramatizace Tři mušketýrů se stala divácky nejúspěšnější inscenací festivalu – všechna představení byla zcela vyprodaná. To bylo i jedním z důvodů, proč se organizátoři rozhodli nehledat letos nové hrací místo a zůstat stejně jako vloni na náměstí Republiky.

"Zjistili jsme, že prostor náměstí, kde se odehrávala i naše v pořadí druhá inscenace Revizor, je pro diváky velmi atraktivní. V nové inscenaci se chceme na historické centrum s katedrálou sv. Bartoloměje podívat novýma očima. Čeká nás proměna plzeňského náměstí v kulisu Benátek v době karnevalu," říká Vilém Dubnička.

Obsazení jednotlivých rolí se v těchto dnech uzavírá. Stejně jako v předchozích letech se na jevišti pod širým nebem sejdou mladí herci z plzeňských profesionálních souborů, ke kterým se připojí nejméně jeden herec či herečka zvučného jména z pražských divadel. Režírovat je bude poprvé Zdeněk Bartoš, který je uměleckým šéfem Západočeského divadla v Chebu.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24