QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Tipy na první velikonoční akce! Kam vyrazit na trhy a tradiční posezení?

08.04.2019 8:01

Velikonoce sice letos připadají až na třetí týden v dubnu, ale tradiční akce se veřejnosti pomalu otevírají už nyní. Přinášíme tipy, kam vyrazit načerpat velikonoční inspiraci.

FOTO_QAP_CZ (33)

V následujících dnech začnou v kraji postupně ožívat velikonoční akce. Nechte se inspirovat tipy, kde oslavit svátky jara!

9. – 11. dubna pořádá tradiční velikonoční jarmark Národopisné muzeum Plzeňska. Návštěvníci budou moci vyzkoušet pletení pomlázek, barvení kraslic a další rukodělné techniky spojené s velikonočními svátky. V prostorách muzea bude rovněž probíhat prodej ručně zhotovených dekorací. Akce je určena zejména žákům základních a středních škol a rodinám s dětmi. Ty by si s sebou neměli zapomenout přinést vyfouknuté vajíčko. Akce proběhne od 9 do 17 hod, vstupné je 30 korun za osobu.

Ve středu 10. dubna od 16 hodin se chystá "Velikonoční posezení" v Malesicích. V zasedací místnosti ÚMO Plzeň 9 budou připravené ukázky velikonočních dekorací a zdobení perníčků. Zájemci si budou moci vyzkoušet také vyrobit vlastní dekorace. Občerstvení na místě bude zajištěné.

ZŠ a MŠ Božkov pořádá velikonoční jarmark na Božkovském ostrově 13. dubna od 14 hodin.

V sobotu 13. dubna se budou slavit svátky jara také v Muzeu Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech. Od 9 do 17 hodin si budete moci uplést pomlázku, ozdobit vajíčko, ochutnat perníček nebo se jen podívat na šikovné ruce drobných řemeslníků a pokračovatelů lidových tradic. "Zopakujeme z loňského roku velmi atraktivní výuku štípání holubiček a výrobu píšťalek z vrbového proutí (zájemci si s sebou musí přinést odlamovací nůž nebo kuchyňský nožík s útlou čepelí)," upozorňuje mluvčí muzea Romana Němečková. Souběžně bude na rokycanském náměstí probíhat velikonoční jarmark s nabídkou zboží s velikonoční a jarní tématikou.

13. dubna od 10 do 15 hodin proběhnou jarní trhy v Mirošově. Prodejní stánky návštěvníci najdou v prostoru za kostelem. "Nouze nebude o klasické ani neotřelé občerstvení a pochutiny. Návštěvníci budou moci zakousnout dnes už tradiční trdelník, cukroví nebo koláče. S prázdným žaludkem neodejdou ani milovníci tradičnějších poživatin – piva či klobás," sděluje mluvčí akce Pavel Žižka. V nabídce nebudou chybět  řemeslné a rukodělné výrobky - ovocné sirupy a marmelády, jarní dekorace, keramika nebo výrobky žáků ZŠ a MŠ Mirošov a chráněné dílny rokycanské Charity. Po poledni bude připraven i bohatý doprovodný program. Ve 12:30 vystoupí místní roztleskávačky, které o půl hodiny později vystřídá kapela 7´Znamení. Po folkové skupině z Borku zatančí Disco Klub Team Rokycany. "Jaro už podruhé v Mirošově vítáme touto akcí. Její první ročník se perfektně vydařil a nyní děláme vše pro to, aby ten druhý dopadl ještě lépe. Kromě dobrého jídla, pití, zajímavých výrobků a několika kulturních vystoupení bych zejména rodiny s dětmi chtěla pozvat na pletení pomlázek, zaplétání vlásků nebo unikátní hry Velký kulový,“ říká Mgr. Monika Honzíková, mirošovská radní a předsedkyně společenské komise.

Velikonoční rukodělný jarmark připravil na neděli 14. dubna Městský obvod Plzeň 1. Oblíbená akce nabízí spoustu velikonočních výrobků a tradic jako je barvení a zdobení vajíček, pletení pomlázek, pečení velikonočních dobrot – jidášů a bochánků, zdobení perníčků, drátkování či výrobu vitráží. Své výrobky zde bude prezentovat řada šikovných řemeslníků i lidí, pro něž je ruční práce koníčkem. Velikonoční jarmark se koná od 10 do 17 hodin v Sokolovně Bolevec.

FOTO: Zuzana Sazimová 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24