Tipy na výlety: poznejte jižní Plzeňsko

14.08.2019 17:03

Jižní Plzeňsko skrývá mnohé, a proto udělejte si jednodenní výlet po jížním Plzeňsku, který zkrátka bude bavit celou rodinu. Můžete se těšit na zříceniny, tvrze, hrad, zámky i naučnou stezku. 

IMG_6471

Zámek Kozel

Zámek Kozel je klasicistní lovecký zámek a ojedinělé venkovské sídlo šlechty, který nabízí nejen krásný interiér, ale i krásné zahrady. V areálu zámku se po celý rok konají akce všeho druhu (akce můžete sledovat zde). Na Kozlu si můžete vybrat rovnou ze dvou prohlídkových okruhů. Můžete odhalit krásy interiéru zámku (dospělí: 140 Kč, zlevněné: 100 Kč), nebo můžete zavítat do jízdárny (vstupné: 50 Kč). 

Zřícenina Lopata

Hrad Lopata byl založen ve 40. letech 14. století pány z Litic. Jméno hradu postaveného na buližníkovém suku vzniklo pravděpodobně podle tvaru hradní skály a poprvé se v pramenech objevuje roku 1377. Tato zřícenina se nachází nedalelko zámku Kozel, stačí když budete následovat modrou stezku. Na cestě narazíte na Lopatský rybník, okouzlující Roubenku u Vymrovky i na mohylové pohřebiště Hájek. Nazpátek se držte turistického označení žluté barvy, během cesty odhalíte kouzlo lesní cesty Kolejky, která prochází lokalitou, kde vedla lesní úzkokolejná železnice a posléze narazíte na Neslívský rybník, napojíte se na zelené označení a půjdete kolem zbytků tvrze Neslivy, až narazíte na onen zámek, zámek Kozel. 

Vyhlídka Mariina skála

Na této skále se nachází vyhlídkový altán, který je replikou historického objektu, stávající dříve na tomto místě. První zmínky o altánu pocházejí z roku 1838. K tomuto altánku se dostane po žlutém značení od zříceniny Lopata. 

Naučná stezka Františka Xavera France

František Xaver Franc byl zahradník na zámku Kozel a první amatérský archeolog regionu. Tato naučná stezka je dlouhá dobrých 10,5 km a odhalí vám zachovalá tvrziště, zaniklou ves, mohylová pohřebiště a další zajímavá místa. 

Hrad Vlčtejn

Původní dřevěný hrad nechal postavit Holen z Vlčtejna. Po roce 1360 byl přestavěn Rožmberky do podoby, kterou známe teď. Hrad se otevírá návštěvníkům jeden den v roce při akci "Oživení hradu Vlčtejna". S tímto hradem je spjata pověst Jak vlk zachránil syna hradního pána, a abyste se dozvěděli, jak to všechno bylo, zamiřte na samotný hrad. 

 

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24