23.04.2024 11:00
Tip na výlet do Křimic
Nenáročná trasa plná zajímavostí vás zavede i do vyhlášené restaurace Roští.
23.04.2024 11:00
Nenáročná trasa plná zajímavostí vás zavede i do vyhlášené restaurace Roští.
23.04.2024 9:55
U Kotousova (část obce Chocenice) v okrese Plzeň-jih právě zasahují hasiči u požáru autobusu.
23.04.2024 9:15
Ponořte se do světa vynikajících vín, lahodného street foodu a rytmů živé muziky! Už tento víkend v Plzni!
Unikátní akce, při které Spolek Nás Touškov roztopil farní pec černé kuchyně, nalákala stovky návštěvníků. Zadělávání a pečení se ujal známý plzeňský pekař Roman Sebera!
Na mimořádnou akci se Spolek Náš Touškov spolu s farností připravoval hodně dlouho. Pec se podařilo zprovoznit během léta. Nutné ale bylo mimo jiné i sehnání vhodného dřeva a také pekaře, který je mistrem svého oboru. Volba padla na známého plzeňského pekaře Romana Seberu.
Farní pec černé kuchyně se tak po víc jak sto letech naplno roztopila v závěru víkendu v rámci Dnů evropského dědictví. "Od 13 hodin byly spuštěny první prohlídky, při kterých mohli návštěvníci spatřit a sledovat kompletní proces pečení. Za celé odpoledne přišlo k peci v organizovaných skupinách s průvodcem celkem 235 návštěvníků, což byl úplný kapacitní limit. Slavnostního rozkrojení prvního bochníku se ujal pekař Roman Sebera ihned po požehnání a přání všeho dobrého panem farářem Gajduškem," říká Kateřina Duchková z touškovského spolku.
O farní chléb, který skutečně provoněl téměř celé Město Touškov, byl nesmírný zájem. V peci z roku 1746 se upeklo celkem 33 bochníků chleba a 288 českých buchet plněných povidly a tvarohem.
Nakonec se rozkrájely všechny bochníky na celkem šest stovek krajíců. Ty se mazaly sádlem, domácí paštikou, škvarkovou pomazánkou, ale i máslem.
Unikátní akci si nenechalo ujít na sedm stovek návštěvníků. Kdo ji zmeškal, má bohužel smůlu. Repríza nebo pokračování pečení ve farní peci v Touškově se totiž v nejbližších letech nechystá.
FOTO: Spolek Náš Touškov