QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Tuberkulóza se v Plzeňském kraji šíří zejména mezi agenturními pracovníky

20.03.2019 19:44

Počty nemocných tuberkulózou v kraji sice podle aktuálních čísel klesly, lékaři ovšem upozorňují na jiný problém. Zákeřná nemoc se šíří hlavně mezi cizinci.

FOTO_QAP_CZ (11)

Podle nejnovějších čísel připadá na 100 tisíc obyvatel Plzeňského kraje 23 nemocných. To je sice jedno z nejnižších čísel za poslední roky, problém ale vidí experti jinde. Nemoc se šíří zejména mezi agenturními pracovníky z ciziny. Potvrdili to na tiskové konferenci, která se konala u příležitosti Světového dne boje proti tubérkulóze, který připadá na 24. března.

"Česká republika patří dlouhodobě k zemím s nejnižším výskytem této infekce na světě. Nesmíme však usnout na vavřínech. Za relativně nízkými počty nemocných je tvrdá práce českých pneumologů při včasném záchytu, rychlém nasazení léčby a řadě protiepidemických opatření,“ Martina Vašáková, předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti (ČPFS). Přestože počty nemocných meziročně klesly, lékaři varují před přílišným optimismem. Vznikají totiž nové skupiny ohrožené tuberkulózou.

Nebezpečí nákazy tuberkulózou s sebou přináší také nedostatečné zdravotní kontroly tzv. agenturních pracovníků, kteří přijíždějí do Česka za prací. Najímají je agentury, které je přidělují na základě poptávky do firem v Česku. "Měly by garantovat jejich dobrý zdravotní stav. Praxe je taková, že tito lidé často neprojdou zdravotními prohlídkami, které by tuberkulózu a další nakažlivé nemoci odhalily. Tím, že nejsou zaměstnanci podniku, kam nastupují, netýkají se jich vstupní prohlídky před nástupem do zaměstnání. Jejich stav garantuje agentura, a pokud ona tuto prohlídku neprovede a pustí nemocného do práce, dostává se tak nemocný do bezprostředního styku se zdravými zaměstnanci,“ vysvětluje Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů.

V Plzeňském kraji se tuberkulóza šíří zejména mezi Rumuny, Ukrajinci, Slováky a Bulhary...

Jenom na Plzeňsku je podle předsedy Sdružení praktických lékařů kolem 10 % agenturních pracovníků. "Většinou jde o lidi ze zemí na východ od nás, kde je výskyt tuberkulózy mnohem vyšší,“ doplňuje Šonka.

Aktuální čísla z Registru tuberkulózy ukazují, že v Plzeňském kraji činí podíl tuberkulózy u osob narozených mimo Českou republiku 52 %, což dalece převyšuje celorepublikový průměr. Ten činí 33 % a tuto nemoc lékaři nejčastěji objeví u Ukrajinců, Slováků, Rumunů či Vietnamců.

"Na Plzeňsku a Rokycansku jsou nemocní s tuberkulózou především Rumuni, Ukrajinci, Slováci a Bulhaři, kteří zde pracují např. v montovnách,“ doplňuje Jiří Wallenfels, vedoucí Národní jednotky dohledu nad tuberkulózou. Průměrný věk nemocných je 50 let, přičemž nemocní cizinci jsou v průměru asi o 15 let mladší ve srovnání s nemocnými Čechy.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24