Turistická sezóna na Šumavě startuje

08.05.2021 9:00

Skoro po pěti měsících se turistům na Šumavě otevírají návštěvnická střediska a informační centra. Spustí se také registrace na oblíbené výlety do divočiny s průvodci.

IMG_0087

Tento víkend se pro lidi otevřou návštěvnická centra Srní a Kvilda. K vidění budou i výběhy vlků, rysů a jelenů.

„O nadcházejícím víkendu mohou lidé navštívit venkovní prostory návštěvnických center Srní a Kvilda s výběhy vlků, rysů a jelenů. Podmínkou je však dodržování všech nařízených hygienických podmínek, tedy používání respirátorů nebo roušek a dodržování minimálně dvoumetrových rozestupů,“ informuje vedoucí Návštěvnických středisek NP Šumava Adéla Kršňáková.

Omezený bude počet osob v areálu.

„Regulujeme také počet osob, které se budou pohybovat ve venkovních výbězích. Bude tedy omezená kapacita parkovišť a obsluha obou návštěvnických center bude kontrolovat pohyb lidí ve výbězích. V případě že bude poptávka převyšovat povolené počty návštěvníků, nebo pokud nebudou dodržována hygienická nařízení, budeme muset přistoupit k uzavření výběhů. Věřím ale, že návštěvníci budou ukáznění a nic takového nebudeme muset řešit. Zároveň prosím o shovívavost v případě naplněnosti parkoviště,“ dodává Adéla Kršňáková.

Od pondělí 10. května budou zpřístupněny i vnitřní prostory návštěvnických center a informačních středisek Kašperské Hory, Kvilda a Stožec za podmínky dodržování hygienických opatření. Zpřístupnění malého návštěvnického centra Soví voliéry v Borových Ladech je plánováno na 1. června v případě, že to povolí epidemiologická situace a aktuálně platné hygienické podmínky. 

Sezónní informační centra Idina Pila a Svinná Lada budou v provozu od června o víkendech a od července každý den. Rozhledna Poledník prochází rozsáhlou rekonstrukcí a měla by být zpřístupněna v srpnu letošního roku.

Veškeré aktuální informace o provozu informačních a návštěvnických zařízení Správy NP Šumava, a obsazenosti programů pro veřejnost naleznete na www.npsumava.cz.

 

Foto: QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24