QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Unikátní poutní Vintířova stezka má devět etap a spojuje Česko s Bavorskem

07.08.2021 13:20

Využijte slunečných prázdninových dnů, vyražte na čerstvý vzduch, vyčistit si hlavu, načerpat energii z přírody a projít se malebnou krajinou Šumavy a Bavorského lesa.

woidlife photography (2)
Am Gunthersteig auf Etappe 2 ©woidlife photographyförderlogosUnterwegs am Gunthersteig ©woidlife photographywoidlife photography (2)VINTIROVA STEZKA2VINTIROVA STEZKA3VINTIROVA STEZKA1Vintířova stezka, Prášily FOTO QAP.czVintířova stezka, Prášily, foto QAP.czKirche in Rinchnach ©woidlife photography

K tomu v těchto dnech přímo láká a vybízí právě unikátní 162 kilometrů dlouhá pěší dálková poutní cesta s názvem Vintířova stezka. Rozdělena je do devíti etap, při nichž si projdete významná místa spjatá se středověkým mnichem Vintířem/Guntherem.

Vintířova stezka /Gunthersteig vede z německého Niederalteichu přes Kirchberg, Rinchnach, Zwiesel, Lindberg a na české straně pokračuje přes Prášily, Dobrou Vodu, Hartmanice, Sušici, Horažďovice a Chanovice až do Blatné.

 

förderlogos

Z devíti úseků o délce mezi 14 až 23 kilometry prochází tři Bavorskem, jeden vede přes hraniční přechod a pět úseků je značeno v Čechách. Vintířova stezka je projektem Plzeňského kraje a rozvojové společnosti ARBERLAND REGio, spolufinancována je z evropského programu přeshraniční spolupráce INTERREG.

„Asi mnozí z nás znají vyhlášenou svatojakubskou pouť do španělského Santiaga de Compostela, kam se každoročně vydávají ne desetitisíce, ale v posledních letech už statisíce poutníků z celého světa. Obliba takových cest roste. Lidé hledají možnost být při putování sami se sebou, možnost zklidnit se, mít čas přemýšlet. I proto vznikl společný projekt, který má za cíl zatraktivnit a dostat více do povědomí Vintířovu stezku. Ta začíná u Dunaje v bavorském Niederalteichu, v domovském klášteře mnicha Vintíře, a vede nádhernou přírodou, přičemž na české straně to jsou především šumavské lesy a malebné podhůří,“ uvedla Simona Fink, koordinátorka česko-bavorské spolupráce.    

Na české straně vede Vintířova stezka přes města a obce, jako jsou Prášily, Hartmanice, Sušice, Horažďovice, Chanovice do Blatné. Stezka využívá převážně trasy Klubu českých turistů, kdy v terénu je značena přímo nápisem Vintířova stezka. Z Blatné využívá Vintířova stezka koridoru cesty Via Nova, která ji vede až do Prahy, kde je svatý Vintíř (*955 n.l.) pochován v Břevnovském klášteře.  

Pro děti jsou nachystány čtyři trasy v rámci mobilní aplikace Skryté příběhy a pro žáky 2 st. ZŠ a středoškoláky je připraven edukační program s komiksem, jehož cílem je představit a popularizovat téma sv. Vintíře mladým lidem.

Unterwegs am Gunthersteig ©woidlife photography

 

Etapy Vintířovy stezky:

Niederalteich – Lalling 19,08 km
Lalling – Rinchnach 19,61 km
Rinchnach -  Zwiesel 15,26 km
Zwiesel  - Prášily 20,70 km ( DE 16,50 / CZ 4,20 km )
Prášily – Hartmanice 14,40 km
Hartmanice – Sušice 16,0 km
Sušice – Horažďovice 22,20 km
Horažďovice – Chanovice 14,90 km
Chanovice – Blatná 19,70 km

Turistické materiály jsou k dispozici v Informačním centrum Bavorska v Plzni na náměstí Republiky.

Kontakt: Náměstí Republiky 131/17 · 301 00 Plzeň · T +420 720 983 682 · info.plzen@bavorskelesy.cz

Foto: Woidlife, Marco Felgenhauer

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24