Univerzita tiskne ochranné štíty pro pracovníky sociálních zařízení - FOTKY

01.04.2020 13:00

Štíty se vyrábějí pomocí 3D tisku a technologie laserového řezání. Pracovníci městských organizací jich už dostali první dvě stovky. Instituce, které mají o tuto ochranu zájem, mohou kontaktovat univerzitu.

7
74523

Do výroby ochranných štítů se na Západočeské univerzitě v Plzni (ZČU) postupně zapojila řada pracovišť. 3D tiskárny začaly přibližně před týdnem pracovat na všech technických fakultách, ve výzkumném centru NTC, ale také na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara. Svými tiskárnami přispěla i Fakulta pedagogická a Centrum informatizace a výpočetní techniky. Tiskne se také v oddělení Celoživotního a distančního vzdělávání ZČU, které na poptávku ze strany města Plzně zareagovalo a celou akci koordinuje. Do výroby se zapojila i Střední průmyslová škola elektrotechnická Plzeň, plzeňská Masarykova ZŠ i několik jednotlivců.   

Materiál pro 3D tisk univerzitě poskytlo město Plzeň. "Těm, kdo se rozhodli se připojit, nejen rozvážíme materiál, ale snažíme se jim poradit, jak mají štíty tisknout, balit a sbírat, aby byla dodržena co nejvyšší hygiena,“ říká Viktor Chejlava z Celoživotního a distančního vzdělávání ZČU, který má po organizační stránce akci na starosti.

"Po vyrobení by štíty měly být alespoň 90 hodin bez kontaktu s okolním prostředím,“ upřesňuje. V pondělí 30. března zveřejnilo Celoživotní a distanční vzdělávání ZČU na svých webových stránkách formulář, jehož prostřednictvím mohou o štíty požádat také další instituce.  

Fakulta elektrotechnická začala v průběhu týdne využívat pro výrobu štítů výrazně rychlejší metodu řezání laserem. Nově navržený štít se skládá jen ze dvou dílů – průhledná část je z polykarbonátu o šíři 1 mm, na flexibilní pásku kolem hlavy je použit polypropylen. Rychlost výroby je ve srovnání s 3D tiskem až 24násobně vyšší. Řešení navrhli studenti doktorského studia, kteří jsou společně s několika zaměstnanci do výroby zapojeni.  Pro ty, kteří by je chtěli následovat, zveřejnili podklady pro výrobu na webu Thingiverse.

Výzkumné centrum NTC, které se na výrobě ochranných štítů také podílí, nabídlo své služby i v oblasti dezinfikování a poliklinice na plzeňském Denisově nábřeží zapůjčilo pro tyto účely generátor ozónu.

FOTO: ZČU

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24