QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Útok vlka na Plzeňsku? Farmářka ve Vochově přišla o berana – FOTKY

28.01.2020 8:34

Zatímco až dosud docházelo k útokům vlků na hospodářská zvířata v Plzeňském kraji jen na Šumavě a v Pošumaví, vše nasvědčuje tomu, že tentokrát vlk zaútočil nedaleko Plzně.

FOTO_Štěpán Rosenkranz (4)
231234

K útoku vlka na berana na pastvině došlo v těchto dnech přímo v obci Vochov na severním Plzeňsku.

„Nejsilnějšího berana z našeho devítihlavého stáda jsme našli ležet potrhaného v rohu ohrady. Možnost, že by se jednalo o útok vlka, se nám nejdříve zdála nepravděpodobná. Řešili jsme vše s veterinářem i myslivci. Veterinární pitva potvrdila, že predátor skočil zhruba šedesátikilovému zvířeti na krk a zardousil ho, což je způsob, jakým útočí vlci. Navíc se díky mrazivému počasí zachoval ve výběhu otisk stopy charkateristický právě pro vlka,“ sděluje farmářka Helena Písaříková.

Aby se šelma dostala ke své oběti, musela překonat 1,2 metru vysokou drátěnou ohradu. "Vlk ale údajně bez problémů překoná i ohradu vysokou 1,5 metru. Vše nasvědčuje tomu, že se zde útočil migrující vlk, který opustil svou smečku, aby založil novou a cestou si potřeboval opatřit potravu,“ dodává Helena Písaříková.

Událostí ve Vochově už se zabývá odbor životního prostředí krajského úřadu. "Na základě osobního šetření pracovníků odboru na místě skutečně nelze vyloučit, že se jednalo o vlka. Majitelka už byla vyrozuměna, že může požádat o náhradu škod způsobených vlkem. Tyto škody hradí stát prostřednictvím krajských úřadů. I když Vochov není obvyklou lokalitou pro výskyt těchto šelem, způsob, jakým došlo k napadení, naznačuje, že se s velkou pravděpodobností jednalo o vlka,“ říká mluvčí plzeňského krajského úřadu Alena Marešová.

Událost řešili také policisté. "Kolegové oznámení prověřili. V tomto případě se potvrdilo, že k úhynu zvířete nedošlo zaviněním člověka,“ konstatuje policejní mluvčí Ivana Jelínková.

V Plzeňském kraji dosud docházelo k útokům vlků na hospodářská zvířata v oblasti Šumavy a Pošumaví. "Od roku 2017, kdy se prokázal výskyt vlčí smečky na Šumavě, jsme zaregistrovali desítky útoků vlků na stáda domácích zvířat i ulovené kusy jelení zvěře. Podrobné informace o ochraně těchto stád poskytuje Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, ať už se jedná o pevné oplocení nebo ochranu stád pasteveckými psy. Nutno ale dodat, že vlk je velmi chytré zvíře a žádné opatření není stoprocentní,“ připomíná mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

FOTO: archiv H. Písaříkové, Štěpán Rosenkranz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24