QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Galerii města Plzně je k vidění nová výstava

18.09.2020 8:50

Galerie města Plzně zve všechny milovníky umění na novou výstavu, která propojuje malířské a sochařské umění. Od 17. září tak můžete navštívit výsledek práce čtyř autorů střední generace.

TZ_foto
TZ_foto2TZ_fotoTZ_foto3

Galerie města Plzně je zaměřená na výstavy současného a moderního umění. Zaměřuje se především na tvorbu českých a zahraničních autorů, kteří představují návštěvníkovi aktuální tendence současného umění. Ve snaze přiblížit toto umění širší veřejnosti zároveň galerie zajišťuje doprovodné a lektorské programy k výstavám. Pořádá komentované prohlídky, výtvarné dílny, umělecký příměstský tábor a další akce.

Tři vyhraněné malířské pozice – Davida Hanvalda, Marka Meduna a Evžena Šimery - se v lecčems odlišují, ovšem nikoliv natolik, aby nebylo možné je společně vystavit. Naopak jejich přístup k umění se vzájemně doplňuje.

Každá výstavní expozice reaguje na výstavní prostor a nejinak tomu je i v plzeňském nadzemí a podzemí, kde se komplementárně doplňují a prolínají malířské a plastické výkony, které se dotýkají lehkým i náročným pohledem smyslu aktuální vizuální umělecké tvorby. Dotýkají se však také zjitřených strun našeho vědomí, pohnou nás k větší či menší reakci, a nenechají nás samotné ve světě, kde jsou volné chvíle nejvzácnějším zbožím,“ říká kurátor výstavy Martin Dostál.

Titul výstavy, Estetické úvahy ve volných chvílích, parafrázuje název filmu režiséra Petra Weigla, který se jmenuje Poetické úvahy ve volných chvílích. Tento hraný film je postaven pouze na obrazech, interakcích a pohledech herců, na atmosféře a na hudbě. Obejde se zcela bez dialogů. I vizuální umění by mělo mít schopnost vyzařovat emoce a atmosféru samo o sobě, vyprávět estetickými zobrazivými prostředky příběhy, které se nedají převádět do pouhých slov.

Výstavu je možné v Galerii města Plzně navštívit až do 15. listopadu tohoto roku.

Fotky: Galerie města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24