QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V návštěvnickém centru v Železné Rudě přibyl rys Rico - FOTO

25.01.2022 17:20

Informační turistické centrum a Environmentální centrum Železná Ruda má nového "obyvatele". Je jím rys ostrovid jménem Rico. Konec jeho života byl bohužel tragický...

rico rys
rico rysrico rys 23rys ostrovidhistorie lyžování

Informační turistické centrum a Environmentální centrum najdete v centru Železné Rudy. Je zde stálá expozice, která mapuje přírodu, historii i život na Železnorudsku a Šumavě. Teď tu přibyl další člen, je to rys ostrovid jménem Rico.

"Je to rys ostrovid, který žil dlouhou dobu v oblasti Železnorudska, ale jeho život skončil pod koly vlaku v Alžbětíně. Pokud se o něm chcete dozvědět více, přijďte navštívit naší výstavu," zve návštěnické centrum, které se nachází v ulici 1. máje v centru Železné Rudy.

O Ricovi se tu dozvíte díky zaměstnancům šumavského národního parku. V návštěvnickém centru je nejen samotný rys Rico, ale i infotabule, kde si přečtete více o jeho životě. Zjistíte, kdy byl Rico poprvé zachycen fotoaparátem, kdy dostal identifikační čip nebo jaká největší nebezpečí číhají na rysy v šumavské přírodě. 

Kromě expozic věnujících se přírodě a zdejším zvířecím obyvatelům si můžete prohlédnou například výstavu o historii lyžování. Ta mapuje historii lyžování nejen na Železnorudsku, ale i v jiných částech Šumavy. Zjistíte, že lyže na Šumavě obul poprvé hajný a že se nejednalo jako dnes o sport, ale o jakýsi druh dopravy. 

Environmentální centrum je otevřeno denně od 9:00 do 17:30. Vstup je zdarma.

foto: Environmentální centrum Železná Ruda

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24