QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V nemocnicích Plzeňského kraje stále platí zákaz návštěv

25.05.2020 11:32

I přes rozvolňování, které platí od pondělí 25. května, zůstávají krajské nemocnice pro návštěvy uzavřeny. Důvod je zřejmý především v Domažlické nemocnici. Právě na Domažlicku je nejvíce nakažených.

1

Nemocnice zřizované Plzeňským krajem se rozhodly prodloužit zákaz návštěv na doporučení hygieniků a dále kvůli rizikům, která souvisejí s rozvolňováním hygienicko-epidemiologických opatření. Zákaz návštěv platí do odvolání v Domažlické, Rokycanské, Stodské a Klatovské nemocnici, v Nemocnici Horažďovice a v Nemocnici Svatá Anna.

Důvodů pro setrvání omezení návštěv je několik. Zřejmý je především v Domažlické nemocnici. "Domažlicko patří mezi regiony s největším podílem osob s nemocí covid-19. Zákaz návštěv tedy v nemocnici potrvá s velkou pravděpodobností i v průběhu června,“ říká mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

"V ostatních okresech, kde působí naše nemocnice, je situace o trochu příznivější, ale nevíme, jak se projeví rozvolňování opatření z minulého a tohoto týdne. Doufáme, že se tak nestane, ale nemůžeme v tuto chvíli vyloučit, že počet nemocných opět vzroste. Kvůli ochraně našich pacientů jsme se proto rozhodli i na základě doporučení krajské hygienické stanice návštěvy zatím nepovolovat. Situaci ale sledujeme a opatření zákazu návštěv budeme průběžně vyhodnocovat,“ doplňuje mluvčí.

Krajské nemocnice jsou vesměs monobloky, kde jsou v jedné budově všechna oddělení včetně pacientů, kteří by byli nákazou velice ohroženi. "To znemožňuje zavést režimová opatření, kdy by bylo možné povolit návštěvy alespoň na vybraných odděleních,“ vysvětluje Jiří Kokoška.

Zákazem návštěv se snižuje riziko přenosu nemoci mezi pacienty nemocnice. Ti jsou zpravidla oslabení a nákaza by pro ně mohla mít fatální následky. "Nejohroženějšími pacienty jsou pak hlavně starší pacienti mimo jiné na lůžkách následné či dlouhodobé péče, pacienti na lůžkách intenzivní péče a interní pacienti s jiným respiračním onemocněním. Přenos nákazy od návštěvy nelze vyloučit ani při použití standardních opatření, jako je rouška nebo pravidelná hygiena rukou,“ dodává mluvčí.

Návštěvy jsou v krajských nemocnicích povoleny u dětských pacientů, ale přijít může jen rodič případné pečující osoba, a také u pacientů s paliativní péčí.

Naopak návštěvy už mohou za dodržení přísných bezpečnostních opatření do některých zdravotnických zařízení v regionu. Patří k nim například Fakultní nemocnice Plzeň, více jsme psali zde nebo Psychiatrická nemocnice Dobřany.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24