QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Plzeňském kraji brzy startují "kotlíkové dotace"!

23.10.2021 7:49

Žádost o kotlíkovou dotaci mohou podat lidé s nižšími příjmy již v listopadu. Žadatelé musí ale splňovat podmínky o maximální výši příjmu na jednoho člena domácnosti.

IMG_1126

Rodiny s nižšími příjmy si budou moci v listopadu podat předžádost v programu na kotlíkové dotace, kde mohou získat dotaci až 95 % nákladů na plynový kondenzační kotel nebo na kotel na biomasu.

Výzvu na podávání tzv. předžádostí do dotačního titulu „Předžádost - Pořízení ekologického vytápění pro nízkopříjmové občany“ vyhlásil Plzeňský kraj 12. října 2021. Příjem předžádostí spustí Plzeňský kraj 15. listopadu 2021 v 8:00 přes aplikaci eDotace.

Základním kritériem pro určení, kdo může využít dotaci pro domácnosti s nižším příjmem, je výše průměrného čistého příjmu na člena domácnosti, která v roce 2020 nepřesáhla 170 900 Kč. To je 14 242 Kč čistého příjmu na osobu v domácnosti měsíčně. Sledovány budou běžné příjmy za rok 2020 – zdanitelné příjmy, důchody a vybrané typy dávek.

Na webu Plzeňského kraje je dostupná kalkulačka, kde lze jednoduše vypočítat, zda podmníky splňujete, najdete ZDE.

Výjimku tvoří domácnosti složené pouze z důchodců pobírajících starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně, kteří nebudou muset dokládat příjmy, protože jsou automaticky způsobilí pro dotaci. Základní podmínkou získání dotace je, že žadatel musí být vlastníkem nebo spoluvlastníkem nemovitosti, tedy rodinného domu, bytové jednotky v bytovém domě nebo trvale obývaného rekreačního objektu. Podpora bude poskytována na výměny realizované od 1. ledna 2021.

Předžádosti budou plynule přesunuty do dotačního programu, žádat půjde i poté.

Prvním krokem je podání elektronického formuláře předžádosti v aplikaci eDotace, kde uvedete základní údaje o žadateli a novém zdroji vytápění. Podmínkou podání elektronického formuláře je zřízení uživatelského účtu v aplikaci eDotace.

Pokud žadatel podá „předžádost“ a tím získá pořadové číslo, má prozatím splněno. Po vyhlášení nového programu začátkem roku bude muset žadatel doložit písemné přílohy určené v budoucí výzvě na krajském úřadě osobně na podatelnu nebo poštou.

Veškoré informace najdete ZDE.

 

foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24