QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Plzeňském kraji řádí klíšťata! Přinášíme přehled a zajímavosti

27.06.2022 10:00

Klíšťata jsou nevítaným bonusem, který si často doneseme z výletu. Jak je na tom s výskytem Plzeňský kraj? Jaká je první pomoc? Kolikrát může klíště zvětšit svůj objem?

klíště pixabay

Časté změny teplot a počasí nahrávají zvýšenému výskytu klíšťat. Nejlépe se jim daří v teplém a vlhkém prostředí, v listnatých a smíšených lesích, porostech křovin, na okraji vodních toků, v parcích, zahradách a na neudržovaných pastvinách. Hezké počasí láká k výletům a procházám a tak se s klíštětem potká snad každý z nás. Aktuálně v Plzeňském kraji platí vysoké riziko výskytu klíšťat.

Výskyt klíšťat se dá monitorovat. O aktivitě informuje pravidelně Český hydrometeorologický ústav. Ten na základě teploty, vlhkosti vzduchu a řadě matematických vztahů, právě mezi aktivitou klíšťat a počasím, dokáže výskyt předpovědět. Aktuálně, na téměř celém území Plzeňského kraje, platí 4. stupeň aktivity, tedy vysoké riziko. ČHMÚ uvádí doporučení: "Použití repelentu, nesedat a nelehat v porostech, nevstupovat do křovin a bylinné vegetace, zejména na okraji lesa, na okraji vodních toků a listnatého mlází. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat." Na Šumavě platí nejvyšší stupeň 5, mimořádné riziko.

Jak klíště vyndat? Na to existuje několik metod, babských rad. Obecně však platí, že je potřeba odstranit klíště celé. Prvním krokem by měla být desinfekce místa. Poté přichází na řadu pinzeta. Klíště je potřeba pomalým pohybem, vytočením, nebo vyvikláním vyndat. Ránu poté znovu vydesinfikovat. Místo si ještě pár dní kontrolujte.

Klíšťata jsou přenašeči mnoha nemocí a včasné vytažení snižuje riziko nákazy. První příznaky klíšťové encefalitidy se mohou objevit po 7 až 14 dnech. Zpočátku encefalitida připomíná lehké virové onemocnění, poté přijdou vysoké horečky a může dojít k poruchám nervového systému. Lymeská borelióza se vyznačuje velkou červenou skvrnou o průměru 3 až 5 centimetrů, někdy se též objeví zvýšená teplota, bolesti svalů a hlavy. Pokud se bude zarudnutí kolem rány zvětšovat, navštivte pro jistotu lékaře. 

Podle dostupných informací bylo dle výzkumu jedné z laboratoří v letech 2006 - 2021 v Plzeňském kraji infikováno boreliózou až 10 %, encefalitidou kolem 2 %. Což je i celkový průměr na Českou republiku. Laboratoř dělala testy na více než 17 000 klíšťat, které lidé do laboratoře zasílali.

Jak se chránit před klíšťaty?

  • Aplikujte repelent na spodní část těla, nohou
  • V lese se pohybujte na zpevněných cestách
  • Na výletu se čas od času prohléděte, doma pak důkladně!
  • Noste světlé oblečení z hladkých materiálů

Zajímavosti na závěr:

  • Pověra, kterou asi každý zná, že se po aplikaci oleje, krému nebo desinfekce klíště do rány "vyzvrací", je opravdu jen pověrou. Klíště totiž nemá trávicí trakt, který by mu umožňoval zvracet
  • Svůj objem klíště zvětší až 200x
  • Samice klíštěte obecného saje krev jen 3 x za život, samec 2 x
  • Průměrně, se klíště dožívá 3 až 6 let

 

foto ilustrační Pixabay

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24