QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Plzeňském kraji se letos narodilo zhruba 120 čapích mláďat - FOTKY

29.06.2020 9:30

Na některých hnízdech už se čápata učí létat, jinde čápi nemají mláďata vůbec. Jaká je tedy letošní čapí sezona?

2
213456789101112131415

Zatímco na některých hnízdech jako například v Dobřanech, Mirošově, Chodové Plané, v Boru, Točníku, Šťáhlavech, Nepomuku a Domažlicích už mláďata trénují létání, jinde jsou ještě malá, stará teprve několik dní. To platí pro Heřmanovu Huť, Bělou nad Radbuzou, Kout na Šumavě, Staňkov nebo Všeruby u Kdyně.

„Někde po letech čápi nemají mláďata vůbec,“ sděluje Karel Makoň z Dobrovolného ekologickéh spolku – ochrana ptactva a jako příklad uvádí Kdyni, Chodov, Nový Kramolín a Chotíkov.

"Kroužkování čápů bílých v Plzeňském kraji je proto už pátým rokem rozloženo do několika termínů od začátku června až téměř do července. Vše se odehrává podle toho, kdy čapí pár na hnízdo přiletí, samice začala snášet a vylíhla se první mláďata,“ vysvětluje Karel Makoň.

Na hnízdech, která členové spolku sledují, je zatím letošní přírůstek zhruba 60 mláďat. "Což není žádná pecka, ale z dlouhodobého pohledu s ohledem na předešlé roky, to docela ujde. Přičteme-li k tomu všemu čápata kroužkovaná kolegou Jiřím Vlčkem na Klatovsku a Václavem Kovářem v Nepomuku plus hnízda nepřístupná, kde se nekroužkuje, předpokládáme, že se v Plzeňském kraji letos vylíhlo kolem 120 mláďat čápa bílého. Zatím jsme okroužkovali necelých pět desítek mláďat. Pouze jedno bylo letos adoptováno do jiného hnízda,“ dodává Karel Makoň. Ne všechna mláďata však přežijí a úspěšně opustí hnízdo.

"Jak už jsem řekl, není to zatím špatné, ale že by to byla nějaká velká sláva, to tedy rozhodně není,“ uzavírá.

FOTO: DESOP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24