QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Plzni se bude vyhánět zima! Městem projde průvod masek

18.02.2019 10:54

Zima to má v Plzni "spočítané". Už v tomto týdnu proběhne tradiční vyhánění zimy z plzeňské kotliny. Městem projde průvod masek a dojde i na uvěznení zimy do šatlavy.

foto-qap-cz (34)

V Plzni se bude už v tomto týdnu vyhánět zima. Tradiční akce připadá na poslední únorovou neděli. Sraz účastníků průvodu bude jako každý rok ve 14 hodin před 7. základní školou na Vinicích.

První zastávku bude mít průvod na statku Lüftnerka v horní části zoologické zahrady. "Zde budou připomenuty některé staré lidové zvyky spojené se zimou a předjařím. Především bude setnuta hlava línému slaměnému kohoutovi. To proto, ´že za vinu se mu dává, že ač odpoledne je už o poznání déle vidět, rána se pořád ještě halí ve tmě´. Také se tady mezi sebou nemilosrdně utkají Zimomilci s Jaromilci. Ještě se nikdy nestalo, aby zvítězili ti první!" lákají na veselici organizátoři.

Následně se průvod vydá ke Kalikovskému mlýnu, kam dorazí mezi 15. a 16. hodinou. V průvodu nebude chybět pivovarský vůz tažený koňmi, který nabídne i něco na zahřátí. Právě na druhé zastávce pronese vůdčí postava průvodu Jaromil X. svoji hlavní řeč a vyhlásí i odmění nejvtipnější masky. Právě tam také vzplane a pro jistotu bude ještě utopen symbol zimy – Morana.

Vrcholem průvodu pak bude příchod před radnici na náměstí Republiky. Tam by měla veselice začít kolem 16. hodiny. Dojde opět na spoutání zimy, která bude uložená do rakve a odnesena do městské šatlavy. Tím bude zima z plzeňské kotliny definitivně vyhnána. Program vyvrcholí jako obvykle soutěžním pojídáním masopustních koblih Plzeňský koblížek o titul koblížkového krále a prince.

Vyhánění zimy z plzeňského dolíku je první letošní akcí v rámci celoročního víkendového a svátečního doprovodného programu v Zoologické a botanické zahradě města Plzně.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24