QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Přešticích začala unikátní pokládka pluhováním - FOTKY

16.10.2020 10:05

Pokládek různých potrubí pluhováním už v České republice proběhlo hodně. Ještě nikdy tu ale neproběhla pokládka dvou potrubí takto velké dimenze v jednom kroku.

Přeštice
přeštice1Přešticepřeštice2Přeštice4přeštice3přeštice5přeštice7přeštice6přeštice8přeštice10přeštice9

Dodavatel, rakouská firma IFK, má s takovou instalaci v zahraničí už zkušenosti. Mohla tak i nás využít speciální koncovku radlice, která umožňuje právě dvojitou pokládku. Při ní vstupují do radlice trubky za sebou a v zemi jsou uloženy vedle sebe, s odstupem několika centimetrů.

Místostarosta Přeštic uvádí, proč se tato zakázka realizuje: "Již řadu máme potíže s provozem páteřního přivaděče vody pro Přeštice. Jedná se o jedno potrubí se surovou vodou, které vede od vrtů na úpravnu vody a druhé potrubí, které vede tou samou trasou upravenou vodu z úpravny (V Háječku) na vodojem u Žerovic – tedy zeširoka okolo celého města."

Před dvěma lety došlo na surové vodě k úniku, kvůli kterému se vytvořil menší rybníček s močálem.

Proto se v Přešticích rozhodli ke kompletní výměně trubek a vzhledem k ideálním podmínkám se od začátku plánovala právě pokládka pluhováním. Je to moderní bezvýkopová technologie, která se vyznačuje zejména vysokou rychlostí pokládky za poměrně nízkou cenu. Obě naše nové trubky mají vnější průměr 225 mm, přičemž jedna je na tlak 10 atmosfér a druhá (ta se silnější stěnou) je výtlačná trubka upravené vody na tlak 16 atmosfér. Tato dimenze se ještě dá instalovat tzv. nekonečným pluhováním, kdy na trase leží svařený „had“ potrubí a stroj si jej za jízdy zvedá ze země do radlice a nechává ho za sebou položený až 2 metry hluboko pod zemí. Pluhovací stroj je přitom přitahován ocelovým lanem, taženým silným navijákem na speciálním vozidle se zemní kotvou. Síly, které musí naviják při pokládce překonat, se počítají v desítkách tun," vysvětlil místostarosta Přeštic.

Fotky: Milan Janoch, www.janochinfo.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24