V Železné Rudě se nově platí poplatek z pobytu. Nahradil vzdušné a lůžkovné

06.01.2020 11:00

Změnu takzvaného vzdušného a lůžkovného umožnila nová úprava zákona. Od ledna zaplatí návštěvníci šumavského střediska 20 korun za osobu a den. Poplatek se zvyšuje o tři koruny.

CG0A0300

Od začátku letošního roku už se v ubytovacích zařízeních v Železné Rudě neplatí takzvané vzdušné, které činilo 15 korun na osobu a den. Minulostí je i lůžkovné ve výši 2 koruny na den. Od 1. ledna hradí turisté jednotný poplatek z pobytu. Denně tak zaplatí 20 korun na osobu.

"Sněmovnou prošla úprava zákona, která umožnila spojit vzdušné a lůžkovné do jednoho poplatku. V prosinci jsme se této změně věnovali na zastupitelstvu města. Nově tedy zavádíme poplatek z pobytu a dochází ke zvýšení sazby na 20 korun na osobu a den,“ vysvětluje starosta Železné Rudy Filip Smola.

Město z poplatků od návštěvníků každoročně získalo do svého rozpočtu zhruba 2,5 milionu korun. Většinu peněz využilo na zlepšení služeb pro turisty.

"Peníze tentokrát půjdou například na financování nového skibusu, který jezdí zdarma po Železnorudsku,“ vysvětluje Filip Smola.

Více o skibusu jsme psali zde.

FOTO: Qap.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24