QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Ve Světě sucha v plzeňské zoo kvetou unikátní rostliny z jižní polokoule

20.01.2022 7:09

Plzeňská zoo zve na unikátní podívanou. V příštích dnech se budou postupně v expozici Svět sucha představovat a vystavovat v zimě kvetoucí rostliny z jižní polokoule.

Svět sucha v Zoo Plzeň_foto K. Misíková (1)

Na Jižní polokouli je léto a mnoho rostlin je v plném květu. Aby se i návštěvníci plzeňské zoologické a botanické zahrady mohli pokochat jejich krásou či pozastavit se nad zajímavostmi z jejich biologie, jsou letos poprvé vystaveny rozkvetlé rostliny Austrálie, Chile či Nového Zélandu ve skleníku Svět sucha.

„S mnoha těmito druhy se lze setkat v letní sezóně ve venkovních expozicích. Zimu však tráví ve vytápěných zásobních sklenících. Postupně, tak jak budou vykvétat, budou prezentovány, včetně doplňujících informací, návštěvníkům,“ říká botanický náměstek ředitele plzeňské zoo Tomáš Peš.

Tento týden záhon září v odstínech žluté. „Australské akácie, včetně národní rostliny Acacia pycnantha, jsou předlohou i pro australské národní barvy, žlutou a zelenou. Rod Acacia je na druhy nejbohatším rodem Austrálie. Roste zde téměř 960 druhů mnoha podob listů, stonků i květů. Všechny, až na jednu výjimku, v barvě žluté,“ uvádí Tomáš Peš.

„Oranžové plody slizoplodu Pittosporum multiflorum kyselé chuti pojídají nejen Aboriginci, ale jsou také oblíbenou potravou holubů wonga. Listy okusují v noci housenky ohniváčka Paralucia aurifer. Přes den se schovávají v hnízdech mravenců Anonychomyrma nitidiceps při patě rostliny. V mraveništích se také kuklí,“ doplnil zajímavost.

V australské expozici je možno se seznámit i s osobností českého botanika Karla Domina a jeho australskými objevy.

Návštěvníci se mohou už těšit na variace odstínů růžové a červené. Poupata australských nitkokvětů a grevilejí se rozvinou každým dnem.

Svět sucha v Zoo Plzeň_foto K. Misíková (3)

 

foto: Kateřina Misíková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24