QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Velikonoční recepty: Mazanec, nádivka a další tipy od foodblogerky

14.04.2022 14:08

Velikonoce jsou tady a patří k nim i dobré jídlo. Víte, jak na mazanec nebo velikonoční nádivku? Foodblogerka Andrea Motlíková má pro vás i další tipy, zkuste plněnou velikonoční sekanou nebo výbornou polévku. 

IMG_7782
_MG_6602velikonoční sekaná s vajíčkem 1velikonoční sekaná s vajíčkemIMG_77823hlavní

Tradiční mazanec:

Na přípravu budete potřebovat:
Na dva mazance:
750 g mouky (dávám půl na půl hladkou a polohrubou)
180 g cukru krupice
180 g tuku (používám máslo)
2 vejce
42 g droždí
350 ml mléka
1 vanilkový cukr
kůra z jednoho citronu
špetka soli
kdo rád rozinky dá také do těsta
mandle na posypání
1 vejce na potření

velikonoční mazanec_1Postup přípravy:
Od doby, co vlastním domácí pekárnu, připravuji těsto v ní. Nejprve nalijeme mléko, rozpuštěné a vychladlé máslo, vejce, potom sypké a navrch rozdrobené droždí a nastrouhanou kůru. Necháme pracovat na program těsto i s kynutím. Můžete vypracovat samozřejmě i ručně.
Poté těsto vyjmeme, propracujeme a na plechy vyložené pečicím papírem vytvarujeme 2 bochánky. Necháme opět vykynout alespoň půl hodiny. Poté můžeme vršek nastříhnout do kříže, pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 oC cca 30 - 40 minut, zkoušíme špejlí.

 

Velikonoční nádivka

Potřebujete:
10 rohlíků
10 vajec (žloutky + sníh z bílků)
vařené uzené maso + uzený vývar
vařené vepřové maso
(masa dáme cca 700g, dávám více uzeného)
kopřivy, popenec, libeček, popř. petrželka nebo pažitka ... všeho dohromady 2 hrstě posekaného
sůl
sádlo na vymazání pekáče
IMG_7785Postup přípravy:
Rohlíky nakrájíme na plátky o síle cca 0,5 cm a uzeným vývarem je zvlhčíme. Maso pokrájíme na kostičky, všechny zelené bylinky posekáme. Vše přidáme k rohlíkům, pak ještě vejce a popřípadě ještě zvlhčíme vývarem. Promícháme důkladně a vmícháme opatrně sníh. Dochutíme podle potřeby solí.
Směs vyklopíme do sádlem vymazaného pekáče, urovnáme a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 oC dozlatova.

Velikonoční plněná sekaná

K Velikonocům patří v našich končinách neodmyslitelně nádivka a vajíčka. Recept se vám možná bude hodit po koledě, kdy děti domů přinesou plný košíček vajíček, jak tomu bývá u nás. Já jsem v tomto receptu spojila nádivku a vajíčka se sekanou a myslím, že je to vynikající kombinace.

Na přípravu budete potřebovat:
(Já jsem pekla ve formě na věnec, kam se vešlo 1 kg masa + ostatní ingredience uzpůsobené velikosti formy. Tuto sekanou je dobré péct v nějaké formě, třeba v chlebíčkové apod., bude hezky držet tvar. Anebo ji můžete zabalit do alobalu a péct v pekáčku podlitém trochou vody. Množství ingrediencí přizpůsobte velikosti svojí formy.)

1 kg mletého masa (směs hovězího a vepřového)
2 starší rohlíky
100 ml mléka + na namočení rohlíků
3 vejce
čerstvé bylinky (kopřivy, pažitka, medvědí česnek, petrželka)
2 cibule
3 stroužky česneku
hrst strouhanky
sůl a pepř

Nádivka:
Na nádivku použijte tento recept nebo ten, podle něhož nádivku připravujete. Jen přizpůsobte množství. Já jsem do sekané použila ze 3 rohlíků a 3 vajec.

8 vajec natvrdo uvařených
300 g slaniny nakrájené na dlouhé a tenké plátky
olej

velikonoční sekaná s vajíčkemPostup přípravy receptu:
Pokud připravuji domácí sekanou, většinou si koupené mleté maso ještě jednou semelu na masovém strojku. Ale nechám to na uvážení každého. Spolu s masem projedu strojkem i nakrájené a v mléce namočené rohlíky.

Maso vložte do mísy, přidejte nakrájené a v mléce namočené rohlíky. Osolte, opepřete a zalijte mlékem. Důkladně rukama směs propracujte. Díky mléku bude maso jemnější. Nechte alespoň hodinu (nebo přes noc) stát.
Mezitím připravte nádivku podle receptu výše a uvařte vejce natvrdo. Dále na oleji orestujte najemno nakrájené cibule a v závěru restování přidejte i prolisované stroužky česneku. Nechte zcela vychladnout.
Formu ve které budete sekanou péci, vymažte trošku olejem a vyložte slaninou.
A vraťte se k sekané, do které zapracujte bylinky, vejce, cibuli s česnekem a strouhanku. Směs důkladně, opět rukama, propracujte.
Do slaninou vyložené formy (na dno) rozložte rovnoměrně nejprve polovinu směsi na sekanou, dobře upěchujte. Pak přijde první polovina nádivky, do níž vtlačte do středu za sebou vejce natvrdo. Zbytkem nádivky vejce obložte a dobře opět stlačte. Poslední vrstvu bude tvořit směs na sekanou. Vše dobře urovnejte, pomažte olejem a formu překryjte alobalem. Může se stát, že bude z formy vytékat tuk či šťáva, raději ji postavte na plech. Vložte do trouby rozpálené na 200°C a pečte 45 minut. Poté formu vyjměte z trouby, sundejte alobal a překlopte sekanou na plech tak, aby byla slanina nahoře. Dopečte ještě 15 minut do zlatavé barvy. Před podáváním nechte sekanou chvilku odpočinout, bude se lépe krájet.

Vaječno - bramborová polévka s koprem

Na přípravu budete potřebovat:
4 brambory
4 vejce natvrdo
1 menší pikantnější klobása
1 malá cibule
1 zakysaná smetana
kousek másla (cca 1,5cm)
2 PL hladké mouky
cca 1 l vývaru nebo o trochu víc
čerstvý kopr
sůl

hlavníPostup přípravy receptu:
Nejprve na másle zesklovatíme najemno nakrájenou cibuli, pak přidáme na kostičky nakrájenou klobásu a chvilku na mírném plameni restujeme, aby pustila chuť a šťávu. Zaprášíme moukou, mícháme a restujeme asi 2 minutky a zalijeme chladným vývarem. Zesílíme teplotu a dobře rozmícháme. Vhodime na kostky nakrájené brambory, osolíme a vaříme do změknutí. Občas promícháme, aby se nám polévka díky mouce nepřichytávala, hlavně zpočátku, pak už to není nutné. Nakonec vmícháme teplou kysanou smetanu, nesmí být studená z lednice, jinak se nám v polévce srazí. Nejlépe je předem ji promíchat s pár lžícemi horké polévky a pak postupně do polévky vmíchávat. Samozřejmě v této fázi přidáme i  nakrájená vejce. Necháme prohřát, dochutíme a po odtsavení přisypeme posekaný kopr.

foto a recepty: Andrea Motlíková

Další recepty V kuchyni vždy otevřeno

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24